El diumenge 3 de juny s’ha celebrat al Pla de l’Ermita de Meià, en l’entorn meravellós del Montsec, el Primer Aplec de les Pedres, acte obert d’homenatge a l’eminent geòleg enginyer de mines Lluís Marià Vidal, president del CEC els anys 1896-1900, i de cloenda del Primer Congrés del Patrimoni Miner, Història de la Mineria i Història de la Geologia a Catalunya, que el CEC i l’Ajuntament de Vilanova de Meià han organitzat a petició del comitè organitzador del congrés.

Amb un temps una mica insegur però amb molta il·lusió ens hem aplegat 120 persones entre autoritats de l’Ajuntament i habitants de Vilanova, congressistes, membres de la  Comissió de Famílies, del Grup d’Història i Art, de la Junta Directiva del CEC i  altres socis i amants del Montsec.

A primera hora del matí el Grup d’Història i Art surt en autocar cap a Vilanova de Meià. Un cop arribats l’historiador local Ramon Bernaus ens va oferir una excel·lent vista guiada al casc antic de Vilanova de Meià i a l’església de Sant Salvador. Posteriorment la Iolanda ens va fer conèixer el Centre d’Interpretació del Montsec de Meià, una visita gràcies a ella del més interessant.

Al mateix temps, la Comissió de Famílies ha gaudit del taller de paleontologia de dinosaures a càrrec del Dr. Àngel Galobart, de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i director dels Museus d’Isona i Coll de Nargó, que ha fascinat tant a petits com a grans, del taller de pintura amb minerals del geòleg Xavier Martí, en el que els infants han pintat les seves obres d’art amb pols de minerals aglutinada amb ou, de l’artesania amb el mineral aerinita dels amics d’Estopanyà, Montsec aragonès, de les degustacions de formatges d’Altron, olis, vins, mel i melmelades del Montsec, i de la gentilesa de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya que ens ha obsequiat amb cartografies geològiques del Montsec i Catalunya. Abans del dinar, en Ramon Bernaus ens ha ofert una visita guiada a Vilanova, al castell, a l’ermita i al poble medieval de Meià. A tots ellls el nostre més sentit agraïment.

 

aplec2

 

El dinar ha estat a càrrec del reputat cuiner  Sergi de Meià i  el seu equip: l’arròs de muntanya que ha preparat amb molt amor, gran mestria i productes excel·lents del Montsec i la Noguera amb arròs de Pals, millorats amb farigola i bolets collits el mateix matí en el bosc del voltant de l’ermita, ha resultat excels i sublim, a més d’abundant. No sols li manifestem el nostre agraïment sinó que li professem devoció al seu art, i em quedo curt en l’elogi. Moltíssimes gràcies Sergi.

cof

 

L’acte de cloenda s’ha celebrat a l’interior de l’ermita amb els parlaments de l’Alcalde Sr. Xavier Tarré, el president del comité del congrés, Sr. Josep M. Mata i en representació del CEC qui signa aquesta crònica. També s’ha fet lliurament del Primer Premi Lluís Marià Vidal al paleontòleg Sr. Antoni Lacasa, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i gran investigador dels jaciments paleontològics del Montsec de Meià, que finalitza amb un molt bon concert de violí a càrrec de la jove Mercè Vila, que ha mostrat talent i delicadesa i a qui augurem una gran carrera musical.

Ha estat una gran jornada que hem gaudit molt. Als que no heu tingut la sort de venir, francament heu tingut molta mala sort, us heu perdut la gran festa del Primer Aplec de les Pedres, del Montsec i la geologia, i un arròs celestial.

No us perdeu l’Aplec de les Pedres del 2019.

Albert Vidal