GALERIA D’IMATGES

 

El passat 13 d’octubre, unes 17.850 persones van coronar simultàniament 18 cims de tot el país per reclamar l’alliberament dels presos polítics catalans i el retorn dels exiliats. Les ascensions es van fer en el marc de Cims per la Llibertat, una iniciativa de caràcter reivindicatiu nascuda per fer-los arribar el suport de la població i conscienciar de la injustícia de la seva situació. Per això, les 18 muntanyes havien estat escollides pels propis activistes i polítics represaliats.

El Centre excursionista de Catalunya va tenir l’honor d’apadrinar, juntament amb l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, l’ascensió a la Pica d’Estats, la muntanya que havia estat escollida per l’exconseller de Salut Toni Comín, actualment exiliat a Bèlgica. Una vintena de voluntaris de totes dues entitats es van distribuir al llarg del recorregut per coordinar l’activitat i facilitar l’ascensió dels prop de 300 participants que van voler fer el cim més alt de Catalunya, de 3.143 metres. Per part del CEC, a més, van participar en la coordinació de l’acte Lluís Gómez, vicepresident de l’entitat, i Dolors Gurri, vocal de la Dona.

 

pica-4

L’ascensió, que es va fer per la banda de Vallferrera, va començar a les cinc del matí des del pàrquing de la Molinassa, per bé que alguns dels participants van preferir sortir una estona abans –els braçalets es van començar a repartir a les quatre– per assegurar-se de ser al cim a l’hora convinguda.
Tal com estava previst, a les dotze del migdia gairebé tothom era dalt de la Pica d’Estats i es va procedir a llegir, tal com es va fer a la resta de muntanyes, el manifest de Cims per la Llibertat, que va recordar “els segles de repressió i d’anul·lació dels nostres drets civils i polítics” i va exigir “el retorn dels exiliats, l’anul·lació de les més de 1.000 causes obertes i la llibertat per decidir el nostre futur com a poble”. Tot seguit, Èric Gómez, amic personal de Toni Comín, va llegir un escrit de l’exconseller en què aquest exhortava els catalans a continuar lluitant per la República malgrat les dificultats i les injustícies.

 

pica1

Per evitar que l’acumulació de gent i la mica de neu que hi havia al cim poguessin provocar algun accident, la lectura es va realitzar uns metres més avall, al coll que duu cap al pic del Verdaguer. Després d’un respectuós minut de silenci en honor als activistes i polítics presos i exiliats, es va cloure l’acte entonant el Cant dels Segadors i els participants van començar a baixar. Per davant els esperaven, encara, unes quantes hores de camí que es van fer dures per a alguns dels caminants. Tanmateix, l’ajut dels guardes forestals, el Mossos d’Esquadra de muntanya i els voluntaris va fer que tothom pogués arribar a baix sense problemes, per bé que els últims ja ho van fer amb el frontal, ben entrat el vespre.
La iniciativa Cims per la Llibertat es va realitzar en benefici de l’Associació Catalana pels Drets Civils, i va comptar amb la col·laboració de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i de tots els centres excursionistes del territori. Destacar també la tasca dels guardes del refugi de Vallferrera, que van facilitar una gran atenció a tots els participants.

 

pica2