El refugi Ventosa i Calvell, situat al Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici i gestionat pel Miquel i la Belén, ha començat unes obres de remodelació d’una envergadura significativa per tal de millorar els serveis, la higiene i la comoditat dels usuaris i guardes.

Aquesta remodelació s’emnmarca dins d’un pla molt més ampli, impulsat per la Comissió de Refugis del CEC, per tal de garantir que els refugis del Centre continuin sent una referència a tots els Pirineus. Aquest pla es desenvoluparà en els propers anys i l’objectiu principal és aconseguir que els refugis no només siguin un lloc d’aixopluc sinó que esdevinguin espais de qualitat, descans, confort, informació, sostenibilitat i aprenentatge.  

 

El projecte de remodelació amplia el refugi fins a un 60%, es passa de 261 m2 construits a 391 m2.  Objectius:

– Ampliació del refugi per tal de separar l’àmbit privat dels guardes de l’àmbit dels usuaris.

– L’estança dels usuaris, que és manté en les 69 places, queda molt més còmode, disposant d’una zona de menjador sense olors provinents del secat de pells de foca, botes , peces de roba, etc.

– La zona de sanitaris, a la qual s’accedeix des de l’exterior, també estarà connectada amb l’interior.

– Ampliació de la zona  de sanitaris tenint en compte el respecte per al medi ambient en el tractament de les aigües brutes.

– La construcció té present l’afectació de la neu i els vents del nord i per això l’estructura està protegida dels vents est-oest i de la neu que s’acumula en la part sud de l’edifici.

 

Les obres es divideixen en 2 fases:

1-La primera, que va començar el passat 13 de setembre i conclourà a finals d’octubre, consiteix en l’ampliació pròpiament dita i no afectarà al funcionament normal del refugi.

ventosa

 

Aquesta ampliació comportarà la construcció d’un mòdul de fusta i policarbonat per als guardes i canvis a la zona d’usuaris:

– Una part estarà dedicada al refugi lliure obert quan el refugi estigui tancat. Quan el refugi està obert té un primer espai que actua de tallavents i una estança que serveix de dormitori, inclús una petita cuina per no utilitzar la gran cuina del refugi.

– Un espai de magatzem que dóna a la part privada del refugi i comunica amb la cuina gran.

– En el primer pis dóna servei al bany privat i dos habitacions per els guardes amb lliteres i zona de descans.

 

2- Cap al mes de maig del 2018 es remodelarà la zona dels serveis i es dotarà al refugi de fins a 5 banys amb vàters secs i 4 dutxes amb aigua calenta.

 

El projecte, obra del prestigiós Dr. Josep Bunyesc, arquitecte especialista en construccions de refugis i d’edificis d’alt rendiment energètic, presenta les següents característiques:

– Volum de fusta folrada de xapa i policarbonat que protegeix de les condicions extremes de l’exterior.

– Tot això recau sobre una base de daus de formigó i unes bigues d’acer galvanitzades ancorades al terreny.

– Els murs interiors són de fusta prefabricats, autoportants i estan folrats de llana d´ovella per al seu aillament.

– Els murs de cara sud tenen grans finestrals per obtenir el màxim de llum, però sobretot estan dissenyats per acumular la calor de l’interior, sense necessitat d’escalfar artificialment les noves estances dels guardes.

– Les cares nord, est i oest no tenen abertures doncs pràcticament no aporten energia solar.