CINEMA I VÍDEO

A la Secció de Cinema i Vídeo del Centre Excursionista de Catalunya, fundada l’any 1932, tenim com a objectius la divulgació i l’ensenyament del cinema no professional, en la part tècnica i artística, i l’organització de tota mena d’activitats relacionades tant amb el món del cinema com amb el del vídeo.

Les projeccions es realitzen a la sala d’actes del CEC, equipada amb projectors de cinema i de vídeo. Cada primer dilluns de mes la videotertúlia reuneix als aficionats a la sala d’actes per a projectar sense programa previ, comentar-ho i aprendre entre tots. La majoria dels altres dilluns, excepte juliol, agost i setembre, s’organitzen sessions d’autors no professionals, sobre temes culturals, d’efemèrides, etc.

El mes de gener, es convoca el Certamen de Vídeos Amateurs d’Excursions, Reportatges i Documentals. Les obres presentades es poden veure a les sessions programades.

Cada any, la Secció organitza un Curs de Vídeo.

El Centre Excursionista de Catalunya és membre fundador de l’organització internacional UNICA. La nostra entitat va organitzar el 1935 el IV Concurs Internacional del Millor Film Amateur, a Sitges, i conjuntament el I Congrés Internacional de Cineastes Amateurs. De les resolucions i acords va néixer el 1937, a París, la UNICA (Unió Internacional de Cinema Amateur). Per aquest motiu, i també perquè a Espanya no hi ha una federació de cinema no professional, el CEC representa Espanya a l’organització UNICA.

Bases Selectiu Unica 2018 [pdf]

Cada any, la UNICA convoca en un país diferent un concurs mundial. Per escollir els vídeofilms que han de representar Espanya, la Secció de Cinema i Vídeo organitza el Certamen Estatal de Vídeo No Professional-Selectiu UNICA. Al web hi ha extensa informació sobre aquesta organització. Actualment el nostre delegat a la UNICA és el cineasta Josep Rota.

Si feu cinema o vídeo, o esteu interessats en aquestes activitats, la Secció de Cinema i Vídeo del CEC us ofereix el lloc ideal de reunió.

FOTOGRAFIA

Present des dels orígens a les activitats del Centre Excursionista de Catalunya, la fotografia és eina indispensable dels excursionistes i una finalitat en si mateixa com a element de creació artística.

Des de la Secció de Fotografia, fundada l’any 1904, volem posar a l’abast de tots els socis els sabers i els estímuls necessaris per a perseverar en aquesta activitat que tantes satisfaccions dóna als seus afeccionats i que tants testimonis de valor incalculable ha deixat per al coneixement de la nostra cultura, els nostres paisatges i els nostres pobles.

Excursions i sortides fotogràfiques

Sortida mensual

Excursió el primer diumenge de cada mes, d’octubre a juliol, a llocs sempre interessants, que s’anuncia detalladament en el butlletí per als socis. Habitualment es lliuren, als assistents, publicacions, revistes o fullets sobre cultura i coneixements generals, intervius, goigs, costumisme, indrets geogràfics, temes d’actualitat entre altres.

Sortida Incògnita

A l’excursió anomenada “incògnita” els assistents fem visites concertades, a llocs típics, pintorescos o culturals, si és possible no gaire coneguts, que no han estat anunciats prèviament (coves, aquàriums, museus, abadies, monestirs, castells, aiguamolls, etc.)

Fotografiem el litoral

De cara a l’estiu, sortim a la costa per fer fotografies i visites vora el mar on és atractiu prendre un bany el matí i visitar indrets d’interès a la tarda.

Fotografiem la Setmana Santa

Aprofitem aquests dies per efectuar un viatge i estada a poblacions on les tradicions de Setmana Santa estan molt arrelades i es conjuguen amb la monumentalitat de l’art religiós, motius dels que se’n pot treure un bon complement fotogràfic, cerquem itineraris o llocs que per la seva distància o ubicació no poden ser visitats en un sol dia o un cap de setmana.

Premis, Concursos i Exposicions

Convoquem concursos i exposicions per difondre l’atractiu de la fotografia i per divulgar-ne l’afecció entre tots els socis, especialment entre la joventut:

Concurs social de diapositives premi Joan Camps i Coma: instituït l’any 1974. Projecció-concurs de temàtica artística. Convocatòria anual. Mesos de juny/juliol.

Exposició-concurs de fotografia artística en blanc / negre: instituït l’any 1972. Tema lliure. Convocatòria anual. Mesos de desembre/gener. En aquest concurs les puntuacions es donen per la valoració dels socis que efectuen les qualificacions amb la normativa designada.

Concurs social de temes obligats (bimestral): de novembre a juny.

  1. Exposició de fotografies en blanc / negre i color.
  2. Diapositives

Trobada de germanor

A la tardor, la Secció de Fotografia celebra un “sopar de germanor” en un restaurant, on ens trobem els qui hem compartit les excursions i altres activitats i tots els socis i simpatitzants que s’hi vulguin adherir.

 

Serveis

Tramitació del carnet de la Federació Catalana de Fotografia: el Centre és una entitat adherida a aquesta Federació. La Secció s’encarrega de tramitar el carnet d’afiliat a la Federació Catalana de Fotografia.

 

Presentacions de llibres

Oferim conferències – normalment amb diapositives – sobre art, música, personatges de la nostra cultura, etc., i realitzem projeccions de vídeos i diapositives d’excursions i viatges

 

Viatges

Cada any, a l’estiu, organitzem un important viatge internacional a partir de les preferències dels socis de la Secció.