Pompeu Fabra i uns companys francesos als Campaments Fabra, Alós d’Isil, 1927-1935. Autor: Ignasi Arnalot i Sansa (AFCEC)

La Generalitat de Catalunya dedica l’any 2018 a la figura de Pompeu Fabra, coincidint amb els 150 anys del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana normativa.

Durant tot el 2108 s’organitzaran centenars d’actes arreu del territori en memòria i reconeixement de qui fou un científic excepcional, que va codificar i modernitzar la llengua catalana i la va fer apta per als diversos estils i funcions. El Centre Excursionista de Catalunya s’hi sumarà d’una forma especial, ja que Pompeu Fabra fou soci  del Centre i hi va donar algunes conferències, precursores de l’establiment de normes ortogràfiques modernes per al català, i un curs complet de gramàtica catalana,que tingué molt  d’èxit i donaren al treball de Fabra la ressonància que es perseguia.

La commemoració incidirà especialment en la seva aportació al català, però al mateix temps, Fabra era un gran admirador de la natura, la muntanya i tot el seu entorn, i féu excursions arreu de la geografia catalana i també estades en campaments estivals als Pirineus, amb ascensions als pics més rellevants.

Així mateix, considerava l’esport indispensable per a la formació de la persona i l’articulació de la nació, i va ser un gran aficionat al tennis i el primer president de la Unió Catalana de Federacions Esportives.

Per tot això, diverses entitats com el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), la Federació Catalana de Tennis (FCT), Òmnium Cultural i la Universitat Pompeu Fabra han volgut  reivindicar la seva figura com a esportista i dirigent esportiu amb un acte que tindrà lloc el proper dimarts 13 de febrer a les 19:00 h a la sala d’actes del Centre Excursionista de Catalunya.

Hi intervindran:

-Eduard Cayon, president CEC

-Jordi Merino, president FEEC

-Jordi Tamayo, president FC Tennis

-Pelegrí Viader, rector en funcions de la UPF

-Gerard Esteva, president UFEC

-Gerard Figueras, secretari general de l’Esport

 

Ponència a càrrec de Jordi Mir i Parache, filòleg que va dirigir, amb Joan Solà i Cortassa, l’edició de l’Obra Completa de Pompeu Fabra. L’any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi.

 

fabra-news