El passat 27 de de maig l’alpinista i soci del CEC Ferran Latorre ha coronat el seu darrer 8.000, l’Everest, i es va convertir en el primer català en escalar els 14 cims més alts de la terra.

 

 

Els tretze primers els havia completat sense fer ús d’oxigen artificial, però a l’Everest n’ha fet servir en els últims metres. El mal temps ha estat el protagonsta de l’última part de l’ascensió. Els forts vents han fet abandonar a dos dels seus companys d’expedició, Yannick Graziani i el sherpa Dawa Sange, i Latorre finalment ha fet cim amb Hanz Wenzl.

Una setmana després, el 2 de juny, el Ferran  arribava a Barcelona i a l’aeroport, molts amics, familiars i consocis van voler brindar-li una calorosa acollida.

 

En declaracions a la premsa, Ferran Latorre va manifestar “En relació al dia de cim, a 8.800 metres feia molt fred, va ser un dia amb molt de vent, però vaig gaudir els últims metres com si fes el millor dia del món, era el meu dia. Ha estat sorprenent que tant la gent com els mitjans s’han bolcat molt, han entès tots els anys de sacrifici, la trajectòria, la perseverança, la humilitat i que sóc un ‘antiheroi’, ja que tot i no ser el més fort i capacitat ho he aconseguit. Segurament tornaré anar a l’Everest per la cara nord”.

 

Com en Ferran mateix explica, tot va començar al Parc Natural d’Aigüestortes:

“Abans que res, és important recalcar que vaig començar en això com gairebé tothom: de la mà de l’excursionisme i, sobretot, a través del meu pare i de l’escola on vaig estudiar, que va cometre la temeritat de portar-nos una setmana sencera de passeig pel Parc Natural d’Aigüestortes. No em puc oblidar dels estimats professors Sr. Bofarull i Sr. Cairó. El meu primer “tres mil” va ser la Punta Alta (3.014m), a prop de l’Estany Negre, amb els que ara són els meus amics d’infantesa i de l’ànima. He tingut la sort que un dels indrets més bonics del món, el refugi “Ventosa i Calvell” i tot el seu entorn, s’hagi convertit des d’aleshores en un dels llocs més especials de la meva vida.

 

Amb catorze anys els meus pares em van fer soci del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), el Club més important de Catalunya i on el que em vaig formar plenament com escalador i alpinista, això sí, passant prèviament per la secció de joves, en la que bàsicament practicàvem excursionisme i fèiem un tast d’alta muntanya. Vaig començar a escalar bastant jove per l’època, amb 14 anys, de la mà del CADE (Centre Acadèmic d’Escalada del CEC), coincidint amb l’eclosió de l’escalada esportiva”.

 

Llista de les expedicions als 14 vuitmils

1. Annapurna (1999)
2. Shisha Pangma (2005)
3. Broad Peak (2007)
4. Dhaulagiri (2008)
5. Manaslu (2008)
6. Kangchenjunga (2009)
7. Gasherbrum II (2012)
8. Lhotse (2013)
9. Cho Oyu (2013)
10. K2 (2014)
11. Gasherbrum I (2015)
12. Makalu (2016)
13. Nanga Parbat (2016)
14. Everest (2017)