El dissabte 6 d’octubre es va celebrar l’esperada inauguració de les obres d’ampliació i millora del refugi Ventosa i Calvell, situat al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

L’acte, que es va fer en el mateix refugi, va comptar amb les intervencions d’Eduard Cayón, president del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), Ton Barnils, director general del CEC, Antoni Olivella, Comissionat de Refugis del CEC, Miquel Sánchez, guarda del refugi, i Josep Bunyesc, arquitecte del projecte.

D’altra banda, ha comptat també amb participacions institucionals a càrrec de Jordi Merino, president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Josep Enric Llebot Rabagliati, president del Patronat del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i Albert Alins Abad, director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

El president del CEC, Eduard Cayón, es va mostrar molt satisfet amb els resultats obtinguts i va posar en valor que el CEC actua també com un servei públic per al gaudi i benefici de tota la ciutadania, tot possibilitant un accés endreçat a la natura.

Per la seva banda, Albert Alins, es va reafirmar en el compromís del Departament de Territori i Sostenibilitat de donar suport a les comarques de muntanya i el seu desenvolupament.

Entre els més de 50 assistents hi havia també representants de la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME), de la Unitat d’Intervenció a la Muntanya dels Mossos d’Esquadra, i membres de la família Griful, socis del CEC que havien participat en la construcció del refugi 46 anys abans.

L’acte va ser la culminació d’un procés que s’inicià ja fa més d’un any i que ha consistit, per una banda, en la construcció d’un mòdul prefabricat que serveix d’estança dels guardes, zona d’assecat i refugi lliure; i per altra banda en la remodelació de la zona dels serveis, que ha permès millorar la higiene i la comoditat seguint criteris de sostenibilitat i eficiència energètica.

Per a la construcció s’han aplicat criteris respectuosos amb l’entorn, amb un sistema pioner de mòduls, i s’han utilitzat materials naturals i d’origen local que permeten un òptim aprofitament de l’energia solar, tot creant un espai que no requereix energia per regular-ne la temperatura al llarg de tot l’any.

L’arquitecte del projecte, el Dr. Josep Bunyesc, ha definit el projecte com un pilot que ha demostrat la seva viabilitat en un entorn amb unes característiques que ha qualificat d’extremes: “si hem pogut dur-ho a terme en un parc nacional i a més de 2.200 metres d’altitud, es pot fer fàcilment en altres entorns més suaus, on inclús es podria exigir que s’avancés en aquest tipus de construccions respectuoses amb l’entorn i autònomes energèticament”.

D’altra banda, Miquel Sánchez, guarda del refugi, va valorar molt positivament el salt qualitatiu que ha suposat aquesta reforma, alhora que va recordar que encara queda molta feina per fer en altres refugis.

En aquest sentit, al llarg de tota la jornada, es va ressaltar la necessitat de seguir treballant de manera conjunta amb tots els agents implicats, per millorar les condicions de tots els refugis del territori.

Antoni Olivella, comissionat de refugis del CEC, va explicar la tasca que s’està duent a terme des del Centre en el marc d’un pla integral de millora dels refugis i que té com a objectiu: “crear espais que vagin més enllà de l’aixopluc i que ofereixin també protecció, confort i informació tant per usuaris com pels professionals, tot integrant conceptes com eficiència energètica i sostenibilitat”.

Aquest pla d’actuació començà amb l’elaboració d’un estudi detallat que ha permès definir la situació i exigències de cada refugi, determinar-ne les necessitats i poder donar-hi una resposta adequada segons la importància, urgència i possibilitats.

Durant l’acte també hi va haver mencions de reconeixement a la tasca realitzada per Miquel Sánchez i Belén Ortiz, guardes del refugi des de fa 36 i 21 anys respectivament.

La inauguració va finalitzar amb un dinar de germanor al mateix refugi, amb un abundant menú de degustació digne dels millors restaurants, i que va confirmar que la bona fama de la cuina del Ventosa i Calvell és més que merescuda.

FOTOS