El refugi Ventosa i Calvell, situat al Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici, ha realitzat unes obres de remodelació d’una envergadura significativa per millorar el servei i la comoditat dels usuaris i dels guardes, tot adequant el refugi als estàndards més actuals i aplicant tècniques d’eficiència energètica amb materials sostenibles.

Per aquest motiu, el Centre i els guardes del refugi, Miquel Sánchez i Belén Ortiz, han organitzat una acte d’inauguració per al proper 6 d’octubre del 2018 al mateix refugi.

PROGRAMA

-De 10 a 12 h arribada i benvinguda

-De 11 a 12:30 h visites al refugi per grup

-A les 12:30 h parlaments inauguració

-A les 13:30 h dinar

-A les 15:30 h cloenda i retorn

 

El refugi està situat a 2.220 m d’altitud i el punt més proper d’accés està situat al pàrquing de la Presa de Cavallers, a 1.705 m. L’excursió fins al refugi té una durada de 3 h i 30 min.

 

Inscripcions

Per a més informació i inscripcions adreceu-vos a Marina Simó msimo@cec.cat / Tel. 669 544 623.

Places limitades / Data màxima d’inscripció: 21 de setembre del 2018

 

 

Les obres d’ampliació i millora

El projecte de remodelació, que ha comptat amb una subvenció del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, és obra del prestigiós Dr. Josep Bunyesc, arquitecte especialista en construccions de refugis i d’edificis d’alt rendiment energètic, amplia el refugi fins a un 60% i es passa de 261 m2 construïts a 391 m2.

La primera fase de les obres, la construcció d’un mòdul de fusta prefabricat folrat amb xapa i policarbonat que protegeix de les condicions extremes de l’exterior, es va dur a terme en només nou dies durant el més d’octubre de 2017. Aquest mòdul, que ha permès separar l’àmbit privat dels guardes de l’àmbit dels usuaris, té també una estança dedicada al refugi lliure quan el refugi estigui tancat. Quan estigui obert, aquesta estança servirà per a zona d’assecament de material a l’hivern i per guardar motxilles a l’estiu.  D’aquesta manera, el refugi s’ha mantingut en les 69 places però és molt més còmode i higiènic, disposant d’una zona de menjador sense olors provinents de l’assecament de pells de foca, botes, peces de roba, etc.

La segona fase, realitzada a la primavera del 2018,  ha remodelat la zona dels serveis i ha dotat al refugi de fins a 5 banys amb vàters secs i 4 dutxes amb aigua calenta. La remodelació també ha contemplat el respecte per al medi ambient en el tractament de les aigües brutes.

Aquesta remodelació s’emmarca dins d’un pla molt més ampli, impulsat per la Comissió de Refugis del CEC, per tal de garantir que els refugis del Centre continuïn sent una referència a tots els Pirineus. Aquest pla es desenvoluparà en els propers anys i l’objectiu principal és aconseguir que els refugis no només siguin un lloc d’aixopluc sinó que esdevinguin espais de qualitat, descans, confort, informació, sostenibilitat i aprenentatge.