CENTRE EXCURSIONISTA DE CATALUNYA

 RECULL DE SORTIDES DES DE 1876

Molt aviat es compliran els 139 anys d’existència de la nostra entitat, inicialment la Associació Catalanista d’Excursions Científicas, i de la Associació d’Excursions Catalana, fusionades 13 anys mes tard sorgint l’entitat actual.

El mot excursionista vol expressar el desig de conèixer el país, el territori i això va moure a una gernació de gent entusiasmada amb aquesta idea a recórrer tot el país, i mes enllà, per tal de obtenir de primera ma aquest coneixement i deixar constància i registre del que feien, del que veien, i si era menester, fer totes les gestions necessàries per tal de recuperar el patrimoni perdut i retrobat, o evitar que el que es trobava en situació precària, no es perdés, com ara els monestirs de Ripoll, Santes Creus, Poblet i Sant Cugat.

No es pot estimar el que no es coneix, i volien conèixer el país, el nostre país.

Per tal d’assolir aquest objectiu, potser romàntic i idealista, però no hi ha major força que la que està alimentada per un ideal, els socis fundadors, i els que els van seguir, van dur a terme, un seguit d’excursions, viatges, visites, estades, per totes les contrades, be per que en tenien coneixement de l’existència de quelcom interesant, una ermita, unes restes, etc, o be per tal de conèixer pam a pam el territori.

El resultat de les seves “expedicions” son un important patrimoni documental de ressenyes, guies, mapes, etc, dels quals en tenim a la nostra entitat dipositats, i una part important dels mateixos, digitalitzada i que es poden consultar pels nous sistemes telemàtics que avui en dia tenim al nostre abast.

A partir d’aquesta documentació, bàsicament la lectura dels butlletins de les entitats, i d’altres publicacions associades, hem encetat la tasca de fer una relació de sortides i visites, ordenades cronològicament. Cada sortida o visita  te, si es possible, associat un enllaç que ens permet veure la ressenya de la sortida concreta, i això ens permet tenir coneixement del que els caminants del moment van poder veure.

No cal dir que, només fent un cop d’ull a la extensió d’aquesta relació, hi ha mes de 350 excursions i visites nomes des de el 1876 al 1891, i vora de 900 jorns d’excursions, la tasca duta a terme, es impressionant.

Posem aquest registre al abast de tothom, com a testimoni de l’activitat de la nostra entitat i com a font d’informació i inspiració de futures excursions. De mica en mica anirem afegint mes informació, corregint errades, etc.

Podeu veure aquest recull si cliqueu els enllaços:

L’Excursionista PDF  EXCEL

Es poden veure les ubicacions de les activitats ressenyades a Google Earth

1- Instal·la Google Earth

2- Descarrega el fitxer de les Sortides Històriques i obre’l amb el Google Earth

https://drive.google.com/open?id=0B7sqJB48f7W-M2g5ai1jME1sWVk

Si voleu participar en aquesta tasca, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres cec.gr3.2008@gmail.com