Muntanya

Benvinguts a la secció de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya.

Per a més informació sobre les sortides podeu enviar un correu electrònic a seccions@cec.cat

Vine a fer muntanya amb nosaltres!

Excursionisme

El Grup d’Excursionisme organitza durant tot l’any sortides adreçades a tots els que, independentment del seu nivell, volen gaudir de la natura combinant passejades o travesses sense gaire dificultat amb la possibilitat de fer noves amistats per compartir aquesta afició comuna.

programa PDF
Més info

Alta muntanya

La Secció de Muntanya planifica i organitza les sortides del cicle d’Alta Muntanya, tant a l’estiu com a l’hivern.

programa PDF
Més info

Esquí de Muntanya

La vocalia d’Esquí de Muntanya del CEC planifica i organitza les sortides del cicle d’Esquí de Muntanya, a l’hivern i a la primavera, amb el següent pla d’activitats

programa PDF
Més info

Veterans

Des de l’any 1986, en què vàrem començar a moure’ns com a grup, fem una sortida mensual amb autocar. Durant aquests anys ja hem recorregut una gran part de les nostres contrades i també de la península i de la resta d’Europa.

Més info

Vies ferrades

Les vies ferrades són itineraris que el seu recorregut passa per indrets on habitualment no es pot accedir de manera natural, excepte si s’és un muntanyenc avesat, grimpador o escalador.

Més info

Marxes tècniques

La participació a les marxes amb esperit d’equip es va iniciar l’any 2000, un després que la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya promocionés la Copa Catalana de Marxes Tècniques Regulades, una competició que aleshores constava de set proves anuals. Amb el temps, han passat a ser-ne onze, una de les quals, la que anomenem la Combinada, anualment la prepara i organitza la Secció de Muntanya del CEC.

Més info

Raquetes de neu

Potser l’activitat que més curiositat i més seguidors ha convocat darrerament és l’excursionisme hivernal amb raquetes de neu.

Més info

Trescs i Viatges

Més info

Grup de Descens d’Engorjats

Sortides de Captació a tots els nivells, Audiovisuals, Monogràfics, Sortides Tècniques, Cursos d’Iniciació i Avançat al descens…

Història

Pels voltants de l’any 1997, una colla d’amics aficionats a l’espeleologia i al descens de canyons del CEC van rebre el encàrrec de organitzar el primer curs de descens d’engorjats que organitzava l’Escola de Muntanya.

L’èxit indiscutible del curs va provocar que a partir d’aleshores sempre els organitzessin i els dirigissin part dels aficionats al descens de canyons, que aleshores, per sinergies a nivell federatiu, mil·litaven a l’Equip de Recerques Espeleològiques, però duien a terme les activitats de forma paral·lela.

Aquesta convergència Descens d’Engorjats – Espeleologia era difícil, i es podia considerar el descens de Canyons com una activitat independent, per el que al 2007 es van començar els tràmits per poder constituir-nos com a secció dins del CEC, sense estar vinculats a cap altre, fet que es va dur a terme a finals del  2007. Comptant per tant, a data d’avui amb representació a la Junta Directiva.

El GDE és principalment una colla d’amics que col·laboren per fer activitat i oferir a les persones que vulguin, gaudir de les meravelles del descens d’engorjats, barrancs i canyons, una formació i unes activitats de qualitat. Cal destacar que els membres del GDE son especialistes en el descens de canyons a nivell federatiu i estatal, comptant tots els vocals acompanyants amb la titulació segons disposa la llei a dia d’avui.

Al llarg de l’any s’organitzen, en col·laboració amb l’Escola de Muntanya el curs d’iniciació al descens de canyons i des de 2005 el curs avançat amb l’objectiu de formar les persones que volen practicar aquest meravellós esport. També es fan xerrades monogràfiques sobre diverses matèries pels socis i col·laboradors i passis d’audiovisuals sobre canyons al llarg de l’any oberts a tothom.

Però és en les activitats a nivell de Grup on s’han aconseguit les experiències i els objectius més importants, fent primers descensos inèdits i repeticions de gran dificultat arreu del món, destaquen les expedicions a : Creta, Eslovènia, Illa Reunió, Cap Verd, Lombardia, Sicília, Còrsega, Verdon, Versors, Alps Marítims.

Sense oblidar l’activitat, gairebé setmanal, a prop de Catalunya com a Navarra, Granada, Astúries, Galícia, Mallorca, Terol i evidentment a la nostra terra, Lleida, Girona, Barcelona i Tarragona

Per a més informació podeu enviar un correu electrònic a barrancs@cec.cat

programa PDF

ERE-Espeleologia

El Centre Excursionista de Catalunya compta, des del 1.955, amb un grup especialitzat en espeleologia: l’Equip de Recerques Espeleològiques.

El grup té els seus orígens al 1947, quan una colla d’amics s’afeccionaren a l’espeleologia a partir d’un exemplar del llibre “Sota Terra”. A la primavera del 1952 un dels membres proposà el nom d'”Equip de Recerques Espeleològiques”. Les primeres referències escrites de l’activitat de l’ERE són d’aquesta mateixa època.

 

L’any 1955 es va produir el trasllat al CEC, que és la seva seu actual.

 

Actualment, l’ERE continua sent format per una colla d’amics de totes les edats que realitzen tasques molt diversificades amb l’objectiu d’ampliar els coneixements relacionats amb el món subterrani: bioespeleologia, topografia, geologia, espeleobusseig, fotografia, exploració, etc.

 

Amb el mateix objectiu, cada estiu l’ERE organitza i participa en campaments, tant d’àmbit nacional com internacional, on s’exploren noves cavitats o es completa l’exploració de cavitats treballades durant la resta de l’any. Els resultats d’aquestes activitats es publiquen, juntament amb altres notícies d’interès espeleològic, en la revista de la secció, l’Espeleòleg, des de l’any 1957.

 

A més, cada dimarts la gent de l’ERE es troba al CEC,  on a part de preparar les sortides del cap de setmana, organitza xerrades i projeccions relacionades amb el món de l’espeleologia.

 

Per últim, i des de fa més de 50 anys, cada tardor l’ERE organitza un curs d’iniciació a l’espeleologia, durant el qual s’ensenyen les principals tècniques de progressió vertical i es donen els coneixements bàsics perquè els participants puguin descobrir i gaudir del món subterrani.

60 anys de l’ERE
Hemeroteca ERE:

Llista de revistes i butlletins, nacionals i internacionals, d’espeleologia que podeu trobar a la Biblioteca del CEC.

descarrega

Bicicleta – BTT

La Secció pretén compartir el temps de lleure tot realitzant una activitat que ens ajuda a conèixer diferents indrets de la nostra geografia més propera, visitant els llocs més interessants, coneixent la història, guaitant els seus paisatges. Actualment les nostres sortides estan a mig camí entre el cicloturisme i la bicicleta tot terreny.

Preferentment, les rutes es fan per camins, pistes de terra, o bé carreteres amb escassa o nul·la circulació de vehicles a motor. Això ens permet guanyar en seguretat i un contacte més proper amb la natura.
La durada de les sortides acostuma a ser d’1 o 2 dies, tot i que també se’n fan de matinals. Els desplaçaments es realitzen amb vehicles propis, amb autocar o tren. Les rutes que organitzem són preparades, prèviament, pels diferents vocals de manera voluntària. Són elles les persones més indicades per informar-vos amb detall de qualsevol dubte i alhora tenen la facultat de modificar el recorregut o anul·lar la sortida si així ho creuen adient.

Esquí Nòrdic

La Secció d’Esquí Nòrdic del CEC organitza cada temporada sortides per esquiar a les estacions d’esquí de fons de Catalunya i el Pirineu. Són sortides no competitives per gaudir en bona companyia d’aquest esport i de l’entorn natural nevat. Combinem sortides d’un sol dia i de cap de setmana per tal d’adaptar-nos a la disponibilitat de tots els socis.

Fora de la temporada d’esquí fem sortides socials o d’entrenament  en l’entorn de muntanya.

Formació
L’Escola de Muntanya del CEC organitza cada any al Nadal un curs d’inici i perfeccionament d’esquí de fons. El curs dura 4 dies i té lloc habitualment del 27 al 30 de desembre al Pla de Beret, prenent com a camp base el Xalet Refugi del CEC a Salardú.
Fora del període nadalenc és possible, sota demanda, contractar classes particulars o col·lectives a les estacions d’esquí nòrdic que visitem.
Competició
El CEC no disposa actualment d’equip oficial de competició, però alguns dels nostres socis participen de forma particular en competicions d’àmbit català i d’internacionals. A través de la secció us facilitem el contacte per tal que aquells que estiguin interessats en participar pugueu fer-ho de forma coordinada.
14 de desembre: Presentació de les activitats de la temporada. Sala d’actes 20h


17 de desembre: Taller de parafinar
Lloc: Al CEC (c/Paradís, 10 o al local del c/St.Pere Més Alt, 21) pel matí
Vocal: Antoni Ponce


27 al 30 de desembre: Estada de Nadal al Xalet de Salardú, Vall d’Aran.
Allotjament: Xalet de Salardú en règim de mitja pensió
Vocal: Emília Viladoms
Comentari: La zona és una base d’activitats ideal per a la pràctica de l’esquí de fons, l’esqui alpí i l’excursionisme amb raquetes. Possibilitat de fer el curset d’iniciació d’esquí de fons de l’Escola de Muntanya del CEC.


14 de gener : Cerdanya/Capcir
Possibilitat de fer raquetes de neu
Viatge en: Vocals: M. José Navarro i Juan Manuel Arrabal


28 i 29 de gener: Tavascan (Pallars Sobirà)
Possibilitat de fer raquetes de neu
Viatge en: autocar Allotjament: M/P (places limitades)
Vocals: Emilia Viladoms i Jordi Ollé


4 de febrer: Cerdanya/Capcir
Possibilitat de fer curs d’iniciació i perfeccionament amb els monitors de l’estació, així com raquetes de neu
Viatge en: autocar
Vocals: Isabel Casanellas i Antonio Pardo


11 i 12 de febrer: Benasc (Pirineu Aragonès)
Possibilitat de fer raquetes i esquí nòrdic i esquí alpí
Viatge en: autocar Allotjament : M/P (places limitades)
Vocals: M. José Navarro i Joan Manel Arrabal


18 i 19 de febrer: Andorra.
Esquí de fons (dissabte) i raquetes de neu (diumenge)
Viatge en: Allotjament: M/P en refugi/alberg
Vocals: Antoni Ponce i Esther Cantos


4 i 5 de març: Somport (Pirineu aragonès)
Possibilitat de fet raquetes, esquí de fons i esquí alpí
Viatge en: Allotjament: M/P en refugi/alberg
Vocals: Josep Pons i Antonio Pardo


11 i 12 de març : Chioula-Plateau de Beille (Ariège – França)
Esquí nòrdic i raquetes
Viatge en: autocar. Allotjament: Hotel a Tarascon (mitja pensió)
Vocals: Isabel Casanellas


Abril: Comiat de la temporada


 

Depenent de com evolucioni la neu, s’ampliarà la temporada amb sortides d’un dia.

Inscripcions: A l’Àrea d’Atenció al Soci trucant al Tel. 93.3152311 o mitjançant la pàgina web www.cec.cat .

A les sortides d´un dia (sortida en dissabte), les inscripcions es tancaran dijous i a les de 2/3dies (sortida en cap de setmana) es tancaran com a màxim el dimarts abans de la sortida.

Nota Important: Per causes de força major, per exemple manca de neu, es podrà canviar el lloc per esquiar. A la majoria d´estacions hi ha la possibilitat de llogar el material i fer curset d´iniciació i perfeccionament. Els interessats en fer-ho ho hauran de demanar expressament en el moment de la inscripció a l’àrea d’atenció al soci.

Pots contactar amb nosaltres a través del correu esquinordic@cec.cat
També pots entrar a formar part de la nostra Comunitat d’esquí nòrdic a Google+

Webs interessants:
www.fceh.cat
www.totnordic.com
www.visitpirineus.com
www.lespyrenees.net
www.nordicfrance.fr
www.catalunya.com
www.esquidefons.org

Bibliografia
“Esquí nòrdic a Catalunya” d’Iñaki Núñez – Cossetània Edicions
“L’esquí a Catalunya” de Jordi Ollé. Revista “Muntanya” CEC núm. 899
“Joan Picazos, 50 anys d’esquí de fons” de Josep Pons. Revista “Muntanya” CEC núm. 898