El valor pedagògic de les marxes tècniques per muntanya

La participació a les marxes amb esperit d’equip es va iniciar l’any 2000, un després que la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya promocionés la Copa Catalana de Marxes Tècniques Regulades, una competició que aleshores constava de set proves anuals. Amb el temps, han passat a ser-ne onze, una de les quals, la que anomenem la Combinada, anualment la prepara i organitza la Secció de Muntanya del CEC. Precisament, el nostre equip de Marxes hi ha participat cada any, cosa que ha permès de classificar-nos entre les primeres entitats.

Davant l’augment de persones que aspiren a integrar-se en el món de l’excursionisme, estem convençuts que la participació a les marxes és un primer pas per adquirir uns coneixements bàsics. Això és, la interpretació dels mapes i la nostra situació sobre el terreny, a la vegada que aprenem a orientar-nos.

Així que hem assimilat aquests aspectes tècnics, senzills al capdavall, i junt amb la seguretat que ens reporta, és quan comencem a estar en condicions per endinsar-nos en tot aquest cúmul de sensacions que ens aporta el coneixement de la natura a través de la pràctica de l’excursionisme en totes les seves múltiples facetes. Després, tot el que aprenem ens serveix per preparar les nostres pròpies excursions.

Si bé és veritat que per participar a les marxes cal un mínim d’experiència muntanyenca, els itineraris triats en aquestes proves no representen un risc que vagi més enllà d’una simple caminada per la muntanya. A més, des del punt de vista social, tal i com correspon a qualsevol participació col·lectiva, fa que entre els marxadors -tot i que cada marxa tingui un caire competitiu- es generi un esperit de col·laboració tan bon punt es presenten dubtes en la tria de camins o qualsevol dificultat que puguem tenir.

Després, com sol passar, el final de cada participació fa que allò que més es valori sigui la descoberta de nous paisatges a través de les nostres pròpies passes i dintre d’una ambientació plenament muntanyenca i lúdica alhora. I també, per què no? relació social i noves coneixences.

Així doncs, els que hi estigueu interessats esteu convidats a participar amb nosaltres. Només cal que passeu per la Secció de Muntanya els dijous, si us és possible. És l’ocasió de conèixer els components de l’equip de Marxes i de saber més directament de què va. Si no, a la secretaria de la Secció, qualsevol dia menys els divendres, us n’informaran.