14 de gener del 2018

Inciem l’excursió al cementiri de Teià amb una pujada entre pins blancs pel corriol estret i costerut del turó d’en Baldiri, bona talaia de la Serra de Marina amb vista sobre el mar i el baix Maresme fins a Montjuïc, Garraf, Montserrat i Sant Llorenç del Munt. Després el camí es fa ample i suau fins a l’ermita de Sant Mateu, on ens entretenim contemplant els cavalls de l’hípica i gaudim de l’ermita romànica de l’espai que l’envolta, dominat per una alzina majestuosa i un vell xiprer, i de la vista entre el Pirineu i el mar.

El descens és pel corriol de Can Gallemí, vessant del Vallès i bosc d’alzina, ambient més humit i tupit: observem el contrast d’ecosistema entre el Maresme i el Vallès, i els reguerots fondos formats per la combinació del sòl fràgil de sauló amb erosió, primer de motos de trial i BTT, i concentració d’aigua de pluja després.

Al coll de Can Gurguí tornem a la vessant de Maresme i continuem el descens fins a la font del Senglar, a tocar ja de Teià,  on dinem.

Aquest espai ha estat arranjat per l’Associació de Defensa Forestal local: ha construït baranes, taula i bancs de tronc, instal·lant un cap de senglar de forja d’on per la seva boca surt el rajolí d’aigua. Aprofito per dir que en aquesta vessant de Sant Mateu l’ADF de Teià ha arranjat 7 fonts i 1 refugi, havent rebut premis de reconeixement per l’activitat de cura del seu territori.

A Teià donem per acabada l’excursió amb els infants jugant al Parc de Can Godó mentre els conductors anem a buscar els cotxes.

S’han fet 8,5 km amb 458 m de desnivell acumulat per corriols normalment poc concorreguts malgrat l’enorme pressió per a activitats d’esbarjo de la zona. L’itinerari es pot considerar poc exigent, ha permès que els infants no paressin de córrer, i tots hem pogut gaudir d’una bona jornada de muntanya a tocar de Barcelona.

Nou èxit de convocatòria de la Comissió de Famílies: han assistit 43 socis, alguns acabats de donar-se d’alta, de 13 famílies amb 21 pares i 22 infants, acompanyats per un dia soleiat malgrat les tempestes anunciades.

Link INSTAMAPS amb el track de l’excursió: https://goo.gl/ewQong

Text: Albert Vidal