La zona més occidental del Pirineu aragonès destaca per muntanyes imponents i abruptes que es resisteixen a perdre alçada. Així, podem destacar cims com l’Aspe, i un dels nostres objectius en la sortida d’esquí organitzada entre els dies 8 i 10 d’abril: el Bisaurin.

Sortiríem del pàrquing de Sansanet, a cota 1300, per trobar la neu 350 metres per sobre. Tots els mals es curen entrant a la vall dels “Sarrios”, i després d’un descens amb neu bona, deixem els esquís on aquesta s’acaba, per no haver de carregar-los fins al refugi de Lizara. El dissabte 9 els recuperem per pujar al Bisaurín per la nord. La neu ens deixa calçar esquís fins a l’aresta, tot i la verticalitat de les pales finals. La baixada per la sud és amb neu primavera, que ja fa estona que li toca el sol. Des del coll del Foratón, alguns de nosaltres pugem fins al Puntal Alto del Foratón, per aprofitar el descens per alguna llengua de neu.

L’últim dia ens dirigim a la Foya d’Aragües pel coll del Bozo. Fem el Ruabe del Bozo, amb vistes panoràmiques impressionants, i descendim per la canal del Lie Labata, amb precaució els primers metres -és cara nord (neu dura)- i calçant esquís quan ens sentim més confiats. El Roger és l’únic que es llença des de dalt esquiant. Hem de vigilar de no deixar-nos caure per “las laderas del Cantal”, i buscar una porta entre la roca, girant cap al sud, i que va a parar a l’entrada de la vall dels “Sarrios”. A l’hivern trobaríem neu a cotes més baixes, però les pujades s’haurien de fer amb grampons, i les baixades amb molta precaució. És molt recomanable fer la ruta a la primavera, com nosaltres, i normalment s’haurà de pagar el peatge de carregar els esquís fins allà on comença la neu.

Text i fotos: Manuel Parrado