El darrer cap de setmana, dies 15 al 17 de Juny de 2018, coincidint amb la Diada d’Aran, el grup d’Història i Art del Centre Excursionista de Catalunya, guiat per la Mercè Falcó i l’Enric Soler, ha realitzat una visita esplèndida a Era Val d’Aran i Roda d’Isàbena. El grup, de 38 persones, van poder fer la visita guiada de la catedral de Roda, abans de dinar a l’antiga hospedería, avui dia restaurant. A la tarda, van arribar-se fins a Vielha, on es van instal·lar i van visitar la capital de la Val.

L’endemà van visitar, acompanyats pel guia de l’associació Aran Culturau, en Claudio Aventin-Boya, les esglésies romàniques de Bossòst, Gausach, Vilac i Salardú, així com la plaça de Lès, on hi havia preparada la crema de l’haro, que s’esdevindrà la nit de Sant Joan. També van visitar el Pyrenmuseu, interessant museu sobre la descoberta dels Pirineus i els precursors de l’alpinisme català. Després de sopar, l’Enric Soler va oferir un audiovisual sobre “La Missió Arqueològica de 1907 a l’Aran” i va presentar el seu darrer llibre “Pantocràtor” sobre la revisitació que va fer del camí fet per en Puig i Cadafalch i els membres de la Missió Arqueològica, més de cent anys abans.

Diumenge al matí, el grup va pujar fins al Pla de Beret en vehicles 4×4, on el mateix guia d’Aran Culturau els va explicar l’origen de les pistes d’esquí de Baqueira-Beret i la transhumància de muntanya; després, van arribar-se fins al Santuari de Montgarri on la cantant aranesa més rellevant del moment, l’Alidé Sans, acompanyada pel company músic Paulin Courtial, van presentar el seu darrer treball discogràfic “Henerècla”. El grup va parar a dinar a Escaló, abans de tornar cap a Barcelona, molt satisfets pel viatge realitzat.

 

Fotos