Presentació de la TICA a càrrec del seu autor Joan Mirabet Cucala
Presentació de la TICA a càrrec del seu autor Joan Mirabet Cucala
L'editorial Piolet acaba de publicar la guia de la TICA muntanya® (Travessa Integral Catalana). L'autor és en Joan Mirabet, un soci del CEC, apassionat de les travesses. Es tracta d'una gran ruta circular que uneix el Prepirineu i el Pirineu, recorrent bona part del muntanyam del nord de Catalunya (Garrotxa, Ripollès, Berguedà, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Cerdanya) i d’Andorra. Es caracteritza per proposar diversos itineraris (variants muntanyenques i senderistes, rutes preferents i alternatives, rutes d’enllaç i dreceres) que permeten fer una travessa a mida, segons l’experiència que es tingui en muntanya, la meteorologia, i el temps de què es disposa. Està dissenyada de manera, que si es vol, es pot fer portant molt poc pes, ja que llevat de dues etapes opcionals que finalitzen en un refugi lliure, totes les altres acaben en llocs on hi ha algun tipus d'establiment (refugi guardat, alberg, turisme rural, hotel…). Sempre passa per camins senyalitzats −i per espais naturals molt ben conservats−.
Té un Traçat Muntanyenc i un Traçat Senderista, que es van entrellaçant al llarg de tota la ruta −i que per tant, són combinables−. El primer (que és la suma de les variants muntanyenques, més les rutes preferents) té un recorregut de 640 km i està dividit en 33 etapes (més una etapa addicional), i el segon (que és el resultat d’empalmar les variants senderistes i les rutes alternatives) té 540 km i 33 etapes.
Compta amb dues versions més curtes: la TICA muntanya® TAST (83 km / 5 etapes), i la TICA muntanya® EXPRÉS (180 km / 10 etapes). A més, integrant les variants muntanyenques i senderistes −o les rutes preferents i alternatives− d’un mateix sector, en surten vint-i-tres circuits: 11 d’un dia, 6 de dos dies, 3 de quatre dies i 3 de sis dies.
Si voleu saber-ne més detalls (característiques i fotos de la guia, orígens del projecte, dades tècniques, fotos de totes les etapes…), consulteu el web ticamuntanya.com
.
Joan Mirabet Cucala
-1967: neix a Barcelona
-1986: comença a estudiar Biologia, a la UB
-1988: deixa la carrera, per anar a córrer món.
-1990-92: emprèn un viatge ininterromput i autofinançat sobre la marxa, per Europa, Àsia (Tailàndia, Malàsia, Indonèsia, Filipines, Índia, Sri Lanka, Nepal, Pakistan, Iran, Turquia), i Austràlia.
-1993-96: emprèn un viatge ininterromput, fent feines de voluntariat, per bona part de Llatinoamèrica (Colòmbia, Equador, Perú, Bolívia, Brasil, Paraguai, Xile, Panamà, Costa Rica, Nicaragua, Hondures i Guatemala).
-1997-2013: recorre àmplies zones de la Península ibèrica, treballant en finques d'agricultura ecològica.
-Des del 2013, fins a l'actualitat, viu a cavall entre les Muntanyes de Prades i el Prepirineu, on fa feines de manteniment en dues finques de muntanya, que li permeten disposar de molt temps lliure per fer allò que tant li agrada: anar de travessa.
Cronologia de la TICA muntanya
-2008: després de molts anys de no fer-ho, emprèn una travessa llarga (entre St. Llorenç de Morunys i Irún), seguint bàsicament els GR 1 i 11.
-2009: va d'Organyà fins a Cap de Creus, passant pel Pont de Suert i Pineta. Al llarg del primer tram, recorre multiplicitat de camins; en el segon, segueix el GR 11.
-2010-12: recorre el GR 11 de cap a cap, d'una tirada.
-2013: fa la seva primera travessa monogràfica catalana (l'Escala-Val d'Aran-Cap de Creus), que, sense saber-ho, acabaria sent l'embrió de la TICA muntanya.
-2014-15: millora el recorregut de la ruta, en eliminar-ne els trams més llargs de carretera, i en acotar-ne els límits oriental i occidental. Aquell any, fa una circular complerta: Tortellà-Vall Fosca-Tortellà.
-2016: en adonar-se que amb el bagatge acumulat, pot dissenyar una travessa que enllaci el Prepirineu i Pirineu catalans, fent que sempre s'acabi la jornada en llocs on hi hagi algun tipus d'establiment (refugi guardat, alberg, casa de turisme rural, hotel), es decideix a documentar-la. Aquell any, en documenta el Traçat Muntanyenc.
-2017: documenta el Traçat Senderista, i li posa nom a la ruta: TICA muntanya (Travessa Integral Catalana). A la tardor, signa un contracte amb l'editorial Piolet.
-2018-22: recorre la ruta, netejant i senyalitzant camins.
-2023: el dia de St. Jordi, finalment surt publicada la guia. El cercle s'ha tancat.
VÍDEO: TICA muntanya 2023
Sala d’Actes del CEC a les 19.00h