Grup de Famílies - Centre Excursionista de Catalunya

El grup de Famílies del CENTRE EXCURSIONISTA de CATALUNYA, com el seu nom ens diu, és un grup de famílies que fan activitat a muntanya sota la tutela de la nostra Entitat.

És un dels accessos naturals de nous socis al Centre Excursionista de Catalunya, i va ser creat ara fa prop de cinquanta anys, amb la idea d’aconseguir que els socis amb fills d’edats compreses entre els cinc i els catorze anys, poguessin sortir a la muntanya sense que es fes feixuc ni per als pares ni per a la mainada, i de fet és una fita aconseguida.

Molts són els nens que en sortir amb els pares esbufeguen a les primeres de canvi, i en ser dins d’un grup nombrós, i el més important, envoltats d’altres com ells, emprenen les excursions més dificultoses sense cap mena d’escarafalls, fins al punt que darrerament s’estan aconseguint fites inimaginables fa uns pocs anys endarrere. Hem de dir que una de les premisses més importants és que, juntament amb la vessant lúdica i esportiva, es faci veritable cultura de país: geografia, història… al mateix temps d’altres visions més científiques: geologia, biologia… i amb l’encàrrec de fer-les més adreçades a l’excursionisme infantil i per que no dir-ho, als seus pares, totes elles gairebé sempre s’aconsegueixen.

Com funciona?

Cada cop més, els pares i mares s’han implicat en la organització de les sortides, aconseguint darrerament un alt grau de participació i diversitat d’actuacions: raquetes de neu, observació de natura: ocells, flors, bolets… estudi dels plegaments i formacions geològiques, grimpades, vies ferrades, acampades, travessies, bicicleta, canoes, fins al punt que actualment el grup es planteja reptes cada cop més acords al tarannà de la nostra Entitat, pionera i degana de l’excursionisme a Catalunya.

Es pretén que els infants arribin a fer-se una colla, entrin en contacte amb la major part possible de les experiències que constitueixen l’essència de l’excursionisme, estiguin motivats per continuar fent muntanya, i un cop assolits els catorze anys entrin al grup de Jovent de la nostra Entitat.

Pares i mares es gestionen de manera autònoma. Fins ara, cada mes de setembre es configurava un calendari d’activitats a realitzar al llarg del curs acadèmic, on cada sortida és proposada per un o dos vocals responsables de la activitat, que són els que projecten i preparen  la sortida i s’encarreguen de tota la infraestructura: mitjà de desplaçament, tipus de logística, pressupost… Allò que els nens i els pares valoren d’aquest grup és la riquesa de les activitats que fem, ja que són els mateixos pares i mares els que aporten els continguts de les sortides a partir de la seva experiència, però sobretot, ens permet de ser junts vivint uns moments intensos realitzant una activitat que ens complau a tots.

Què es fa?

En conjunt, les activitat consisteixen en:

  • Sortides d’un dia amb cadència mensual (excepte juliol i agost) i que solen coincidir amb el tercer diumenge de mes, tret de causes de força com poden ser festes assenyalades (St. Jordi) o activitats civils importants (eleccions).
  • Estades en refugi o acampades d’un cap de setmana, normalment se’n fa dues o tres cada any.
  • Trobades puntuals que convoca l’Entitat.
  • El sopar de Nadal, ja és tot un clàssic dins del calendari del Centre.

Qui hi pot participar?

Tot i que aquestes activitats estan adreçades a socis de l’entitat, no tanquem les portes a gent aliena, permetent-se l’assistència a dues o tres sortides per saber com funciona i aleshores fer-se’n soci. Les característiques de les sortides permeten l’assistència de nens molt petits, tot i que l’edat que es contempla oficialment són els sis anys, actualment hem rebaixat l’edat als cinc, i si alguns pares creuen que el seu fill o filla amb menys edat pot venir, no se li tanquen les portes, però han de ser conseqüents amb la situació que se’n pot derivar. Un cop complerts els 14-15 anys, els nois i noies passen al grup de Jovent, tot i que si tenen germans que encara són al grup, no se’ls hi nega el poder assistir a les nostres sortides.

Quines activitats es fan?

Degut a la COVID, la majoria de les activitats són en petit format. Si vols més informació, consulta amb nosaltres. També pots consultar el calendari de l’any anterior per tenir alguns exemples de les activitats que es duen a terme al grup.

Per finalitzar:

Aquesta és la manera com els nens, juntament amb els pares i mares, han après durant aquests darrers anys a caminar per indrets desconeguts, utilitzar raquetes de neu, lliscar amb esquís, navegar amb caiac, començar a interpretar els mapes i la brúixola, reconèixer ocells, plantes i arbres, entrar a coves i avencs, aprendre a fer fotografies, grimpar, fer alguna via “ferrata”, escalar… però sobretot, hem caminat molt per la nostra terra aprenent la nostra geografia i ampliant el nostre cercle de companys que en el futur arribaran a ser veritables amics, sigueu benvinguts a casa nostra.

Us hi esperem!

Fes-te soci!
X