Comissió de Barrancs i Espeleologia - Centre Excursionista de Catalunya

Comissió de Barrancs i Espeleologia

Barrancs

Sortides de Captació a tots els nivells, Audiovisuals, Monogràfics, Sortides Tècniques, Cursos d’Iniciació i Avançat al descens…

Saber més

Història

Pels voltants de l’any 1997, una colla d’amics aficionats a l’espeleologia i al descens de canyons del CEC van rebre el encàrrec de organitzar el primer curs de descens d’engorjats que organitzava l’Escola de Muntanya.

L’èxit indiscutible del curs va provocar que a partir d’aleshores sempre els organitzessin i els dirigissin part dels aficionats al descens de canyons, que aleshores, per sinergies a nivell federatiu, mil·litaven a l’Equip de Recerques Espeleològiques, però duien a terme les activitats de forma paral·lela.

Aquesta convergència Descens d’Engorjats – Espeleologia era difícil, i es podia considerar el descens de Canyons com una activitat independent, per el que al 2007 es van començar els tràmits per poder constituir-nos com a secció dins del CEC, sense estar vinculats a cap altre, fet que es va dur a terme a finals del  2007. Comptant per tant, a data d’avui amb representació a la Junta Directiva.

El GDE és principalment una colla d’amics que col·laboren per fer activitat i oferir a les persones que vulguin, gaudir de les meravelles del descens d’engorjats, barrancs i canyons, una formació i unes activitats de qualitat. Cal destacar que els membres del GDE son especialistes en el descens de canyons a nivell federatiu i estatal, comptant tots els vocals acompanyants amb la titulació segons disposa la llei a dia d’avui.

Al llarg de l’any s’organitzen, en col·laboració amb l’Escola de Muntanya el curs d’iniciació al descens de canyons i des de 2005 el curs avançat amb l’objectiu de formar les persones que volen practicar aquest meravellós esport. També es fan xerrades monogràfiques sobre diverses matèries pels socis i col·laboradors i passis d’audiovisuals sobre canyons al llarg de l’any oberts a tothom.

Però és en les activitats a nivell de Grup on s’han aconseguit les experiències i els objectius més importants, fent primers descensos inèdits i repeticions de gran dificultat arreu del món, destaquen les expedicions a : Creta, Eslovènia, Illa Reunió, Cap Verd, Lombardia, Sicília, Còrsega, Verdon, Versors, Alps Marítims.

Sense oblidar l’activitat, gairebé setmanal, a prop de Catalunya com a Navarra, Granada, Astúries, Galícia, Mallorca, Terol i evidentment a la nostra terra, Lleida, Girona, Barcelona i Tarragona

Espeleologia

El Centre Excursionista de Catalunya compta, des del 1.955, amb un grup especialitzat en espeleologia: l’Equip de Recerques Espeleològiques.

Saber més

El grup té els seus orígens al 1947, quan una colla d’amics s’afeccionaren a l’espeleologia a partir d’un exemplar del llibre “Sota Terra”. A la primavera del 1952 un dels membres proposà el nom d’”Equip de Recerques Espeleològiques”. Les primeres referències escrites de l’activitat de l’ERE són d’aquesta mateixa època.

L’any 1955 es va produir el trasllat al CEC, que és la seva seu actual.

Actualment, l’ERE continua sent format per una colla d’amics de totes les edats que realitzen tasques molt diversificades amb l’objectiu d’ampliar els coneixements relacionats amb el món subterrani: bioespeleologia, topografia, geologia, espeleobusseig, fotografia, exploració, etc.

Amb el mateix objectiu, cada estiu l’ERE organitza i participa en campaments, tant d’àmbit nacional com internacional, on s’exploren noves cavitats o es completa l’exploració de cavitats treballades durant la resta de l’any. Els resultats d’aquestes activitats es publiquen, juntament amb altres notícies d’interès espeleològic, en la revista de la secció, l’Espeleòleg, des de l’any 1957.

A més, cada dimarts la gent de l’ERE es troba al CEC,  on a part de preparar les sortides del cap de setmana, organitza xerrades i projeccions relacionades amb el món de l’espeleologia.

Per últim, i des de fa més de 50 anys, cada tardor l’ERE organitza un curs d’iniciació a l’espeleologia, durant el qual s’ensenyen les principals tècniques de progressió vertical i es donen els coneixements bàsics perquè els participants puguin descobrir i gaudir del món subterrani.

Hemeroteca ERE:

Llista de revistes i butlletins, nacionals i internacionals, d’espeleologia que podeu trobar a la Biblioteca del CEC.

Fes-te soci!
X