El passat diumenge 29 de novembre, en el marc del 144è aniversari de la seva fundació i en plena segona onada de la Covid-19, el CEC va dur a terme amb èxit la seva primera Assemblea General Ordinària telemàtica, amb votacions online i emissió en directe.
Per tal de fer el seguiment en directe de l’assemblea i garantir el vot telemàtic amb el màxim rigor democràtic, el CEC va dotar-se d’una eina de modernitat, adaptant per primera vegada el programa Vocdoni de codi lliure, que ja s’havia provat abans amb èxit en altres entitats com ara Òmnium Cultural.
Després d’agrair la presència a la sala d’actes del CEC de 14 persones amb dret a vot i la participació virtual d’un centenar d’associats que es van mantenir connectats en directe a l’Assemblea telemàtica (uns 280 ho van fer de manera intermitent), el president Eduard Cayón va donar la benvinguda als membres d’aquesta entitat, degana de l’excursionisme català i la setena més antiga del món, i es va proposar per a les eleccions del 2021 com a continuador d’aquest «projecte de recuperació amb una perspectiva de futur il·lusionant» que, ara per ara, ja ha aconseguit rejovenir el CEC amb la incorporació, progressiva però continuada en el temps, de joves a l’entitat.
En el transcurs de l’assemblea van intervenir, entre d’altres, Antoni Olivella, Comissionat de refugis, que va oferir una radiografia de la situació dels refugis del Centre i el projecte de futur, i Mariona Corbella, comissionada d’Acció Social, que va presentar el Pla d’Acció Social de l’entitat, aprovat l’abril de 2020, i va anunciar les properes propostes de la comissió.
Per la seva banda, Ton Barnils, director del CEC, va presentar l’estat de comptes, el balanç i la liquidació del pressupost 2019. Per fer-ho va comptar amb la col·laboració dels auditors de Marca Cardinal, presents a la sala. Barnils va valorar 2019 com un bon any, de millora i continuïtat del Pla d’Actuació que ha aconseguit estabilitzar l’entitat. Malauradament, el sotrac de la Covid-19 ha afectat de ple l’any 2020, en què l’entitat ha hagut de respondre a l’impacte de la pandèmia amb mesures destinades a contenir les despeses. Finalment, el director va exposar el Pla de Viabilitat 2021-2023 i el pressupost per a l’any 2021, que reflecteix un esforç en tots els fronts per adaptar el CEC al moment actual. Sempre amb l’objectiu de poder continuar amb el projecte iniciat els darrers anys.
En aquest sentit, el president Eduard Cayón va fer referència a la situació actual de l’entitat, causada per la Covid-19, i va lamentar que «la pandèmia hagi estroncat completament la tendència sostinguda que manteníem des de 2017», fet que el CEC ha capgirat, en la mesura que ha estat possible, reforçant les activitats telemàtiques allà on ha pogut fer-ho. Per això va assegurar que «som en una cruïlla històrica» i va apel·lar a «la complicitat de tots els socis i sòcies del CEC».
L’assemblea de sòcies i socis del CEC va donar un ampli suport al projecte actual i va fer confiança a la seva continuïtat, de manera que tots els punts sotmesos a votació van ser aprovats: el Pla de Viabilitat 2021-23, el Pressupost 2021, les noves quotes de soci, l’aportació extraordinària i les mesures per pal·liar l’efecte Covid.
En definitiva, durant l’Assemblea, es van reafirmar els principals valors de l’entitat, com són la contribució històrica dels seus socis i sòcies al país i a la seva modernització, la pertinença a la societat civil actual com a entitat d’utilitat pública, la tasca del CEC a favor de l’accés endreçat i sostenible a la natura per part de tota la ciutadania.
Millores per a sòcies i socis del CEC
Un capítol important va ser el plantejament d’una sèrie de millores per als socis i sòcies de l’entitat, que inclouen, entre d’altres mesures:
- L’augment del 5% en les noves bonificacions fiscals per a l’exercici 2020 i un pla de desgravacions de fins al 95% de les aportacions per a persones físiques.
- L’ampliació de l’assegurança CEC fins als 85 anys, incloent-hi una trentena d’activitats a la muntanya, i la introducció de l’assegurança CEC Premium per als més exigents en les cobertures econòmiques.
- El Pla d’Activitats, presentat per Manuel Parrado, comissionat d’Activitats. Aquest projecte, transversal i inclusiu, aposta per coordinar de forma efectiva i centralitzada totes les activitats que es facin al CEC. El pla per al 2021 (entre gener i agost) inclou fins a 353 activitats, estructurades en 61 cicles d’activitats, entre les quals destaquen, per tractar-se d’una iniciativa nova plantejada per al 2021, les activitats «Premium».
Totes aquestes millores s’afegeixen a la sèrie d’avantatges del CEC, com són: una assegurança pròpia i completa amb cobertura a tot el món i per a una gran quantitat d’activitats, descomptes a la xarxa de refugis del CEC i de la FEEC, una revista de primer nivell com Muntanya, servei de lloguer de material, una sala d’escalda, formació i cursos al medi natura a través de l’Escola de Muntanya per a adults i el Grup de Muntanya 4 Columnes per a infants, a més de l’Espai CEC, que ofereix avantatges i descomptes en establiments culturals, esportius i comercials.
En resum, va ser una assemblea completa, de quasi quatre hores, a la qual socis i sòcies van poder accedir en format presencial i virtual, i que, sens dubte, va proposar una nova forma, dinàmica i moderna, d’introducció de les noves tecnologies a la quotidianitat. Una aposta valenta que va reeixir amb escreix.