PROGRAMA DE VIATGE:
DIVENDRES DIA 7 D’OCTUBRE:
8,30 h – SORTIDA DE BARCELONA
10,00 h – BREU PARADA PER ESMORZAR
12,00 h – ÀGER – VISITA GUIADA A LA COL·LEGIATA: Visita guiada al recinte fortificat, d’estil romànic/neogòtic, promogut per Arnau Mir de Tost el segle XI en el context de la reconquesta de la vall d’Àger i a l’entorn dels quals sorgí la vila. S’aixecà sobre les ruïnes de l’antic castell romà i posteriorment àrab. Entre el 1034 i 1047 es construí el castell-palau i la insigne església de la col·legiata que es confià a una comunitat de canonges. El segle XIV es començà el claustre, del qual fou promotor el comte Pere d’Urgell, i es finalitzarà el segle XV. De l’antiga esplendor de St. Pere, ara museitzada però en runes, en queden ornaments i pintures murals repartits entre el Museu Diocesà de Lleida, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i els Estats Units. Unes importants figures d’escacs de vidre van ser descobertes en aquestes runes…
14,00 h – Dinar a Tremp a L’HOTEL SEGLE XX (on farem nit) – Ens instal·larem i farem el descans de migdiada.
17,00 h – VISITA GUIADA A MUR: Al cim d’un turó que domina la Conca de Tremp, hi trobem un conjunt monumental que podria sintetitzar bona part de la vida medieval: el Castell de Mur i, a un centenar escàs de metres, la Col·legiata de Santa Maria de Mur. Aquests dos edificis són símbols del domini militar i espiritual d’un territori de frontera acabat de conquerir als musulmans. Unes terres que es trobaven sota la jurisdicció d’un dels noms propis del Pallars medieval: Arnau Mir de Tost.
L’estructura arquitectònica del castell és simple però molt singular. Es tracta d’una obra exemplar de l’arquitectura civil militar del segle XI, que conserva excepcionalment sencers els murs perimetrals.
La col·legiata de Santa Maria va ser construïda a la segona meitat del segle XI, pels comtes de Pallars Jussà Ramon V i Valença; es consagrà l’any 1069 per Guillem Arnau, bisbe d’Urgell. L’interès màxim d’aquest temple radica en les pintures murals de l’absis central, que actualment es troben al Museum of Fine Arts de Boston, i que van ser venudes el 1919 iniciant l’alerta de l’espoli en el romànic català.
19,30 h – Temps lliure a TREMP
20,30 h – sopar a L’HOTEL SEGLE XX
22 h – AUDIOVISUAL D’ENRIC SOLER SOBRE DOMÈNECH I MONTANER I EL SEU VIATGE AL PALLARS (1905)
DISSABTE DIA 8 D’OCTUBRE
8,00 – Esmorzar
9,30 – Sortida cap a Salàs de Pallars
10,00 – SALÀS DE PALLARS. VISITA GUIADA A LES BOTIGUES ANTIGUES: Salàs ofereix una proposta museística singular que consisteix en recrear botigues i espais d’època a partir de l’exposició i divulgació dels béns de consum quotidians. L’ambientació d’aquests espais s’aconsegueix a partir del mobiliari, de l’exposició dels productes més representatius de cada període i de l’exhibició de cartells i altres elements publicitaris. Aquest projecte proposa al visitant d’aquests espais un recorregut per cent anys de vida quotidiana utilitzant com a vehicle el poder evocador d’uns escenaris, d’uns productes i d’unes imatges que ja formen part de l’imaginari col·lectiu.
Es farà una visita guiada amb el promotor del projecte.
11,30 – GERRI DE LA SAL – VISITA GUIADA A L’ALFOLÍ I AL SALINS: La visita inclou dues estructures bàsiques utilitzades des de l’edat mitjana per extreure i tractar la sal. L’edifici de l’Alfolí de la Sal, que és a la plaça Major de Gerri, i les salines a un costat del Noguera Pallaresa, entre el riu i el poble. Les salines van ser una important font d’ingressos per a aquesta població des del segle VIII fins fa pocs anys, quan van cessar l’activitat. La sal es recollia en una caseta de pedra amb teulada i després s’emmagatzemava al Reial Alfolí o Casa de la Sal, un edifici de planta rectangular amb tres nivells, actual seu del museu de la sal.
13,30 h – dinar a GERRI DE LA SAL
16,00 h – VISITA GUIADA AL MONESTIR DE SANTA MARIA DE GERRI: monestir fundat el dia 20 de juny del 807. Inicialment es trobava sota la jurisdicció del bisbat d’Urgell, i va contribuir a l’evangelització del Pallars després del domini sarraí. Sant Ot d’Urgell, bisbe d’Urgell, afavorí molt el monestir, procurant-li la restitució de béns i regint-lo un quant temps com a abat poc abans de la seva mort, la qual li va arribar precisament al monestir de Gerri (on es troba la seva tomba) el dia 7 de juliol de l’any 1122. Va arribar a ser el monestir més ric del bisbat d’Urgell per les grans donacions que va rebre entre els segles XII i XIII i va ser a partir del segle XIV quan va començar la seva decadència. Del conjunt monàstic, l’església és el que es conserva, car de la resta solament queden ruïnes. La sala capitular està decorada amb pintura mural al tremp d’època barroca, de gran interès artístic i històric; ocupen una superfície de quasi 450 m2.
18 h – MARXAREM CAP A ESPOT. Sopar i dormir a l’HOTEL SAURAT.
DIUMENGE DIA 9 D’OCTUBRE
8,00 h – esmorzar, fer maletes i preparar-se per marxar.
9,30 h – Trasllat fins a ESCALÓ
10,00 h – VISITA GUIADA DE SANT PERE DEL BURGAL (s’ha de caminar uns 20 minuts d’anada i 20 minuts de tornada per un camí de terra): L’església del monestir fou edificada al segle XI. Les campanyes de neteja que s’hi han dut a terme recentment han posat al descobert tota la planta del temple, que era de tres naus i tenia la particularitat d’una doble capçalera, formada per tres absis a llevant i un al costat de ponent, en el qual s’ha trobat la base d’un altar. Les importants pintures murals originals que hi havia als absis es troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya; estan datades entre 1080 i 1090 i s’atribueixen al mestre de Pedret. A la part inferior es conserva la pintura d’una dama amb una inscripció, que correspondria a la comtessa Llúcia de la Marca, benefactora del monestir, casada amb Artau I de Pallars Sobirà el 1085. Al temple s’han col·locat unes reproduccions que son les que ens explicaran durant la visita guiada.
OPCIONALMENT (per qui no vulgui/o pugui caminar: temps lliure i visita A LA VILA CLOSA D’ESCALÓ: Escaló és un model de població tancada, closa rere les muralles o rere les parets de les cases i organitzada al llarg d’un carrer central. Avui dia encara s’hi poden veure clarament els trets principals del poble medieval. Les cases es reparteixen a banda i banda d’un carrer corb que va de nord a sud-oest. En un dels extrems, a l’angle nord-oest, hi ha un portal fortificat. A l’altre extrem hi havia un altre portal (actualment reconstruït). A l’extrem nord, fora de la vila closa, hi ha l’església. El portal meridional s’obre a un torrent on hi havia el safareig i un molí.
12,30 h – VISITA GUIADA A SANTA MARIA D’ÀNEU: Visita guiada d’aquest temple, documentat l’any 839 a l’acta de la consagració de la Catedral d’Urgell. Fins a finals del segle X estigué dedicat a Sant Pere. El segle XI es va construir el monestir benedictí que el 1216 va passar a ser canònica de l’orde dels agustinians. Va anar decaient a poc a poc amb el pas dels anys, fins que el 1723 tenia solament un prior, un subprior i un germà llec; al cap de poc s’arribà a la seva extinció com convent.
Actualment funciona com a santuari dedicat a la Mare de Déu d’Àneu. La composició iconogràfica de les pintures que hi havia en l’absis era molt interessant. Van ser adquirides en la campanya de salvament que la Junta de Museus de Barcelona va impulsar entre el 1919 i 1923, per tal de frenar l’espoli d’antiquaris i col·leccionistes. Actualment estan al MNAC. Una còpia molt ben realitzada permet veure-les de ben a prop.
14,30 h – dinar a restaurant a ESCALÓ
16,00 h – ens posarem en marxa
17,00 h – VISITA GUIADA A COVET: Covet és un petit nucli habitat, documentat des del segle X, on hi destaca l’església romànica de Santa Maria de Covet, del segle XII, amb una portalada única en el romànic de Catalunya, esmentada ja el 1107. Procedeix d’aquesta església una Mare de Déu romànica conservada al MNAC. L’església formà part del Priorat de Covet, canònica agustiniana depenent d’Àger. L’edifici de l’església de Santa Maria de Covet fou declarat Monument Nacional per Reial Ordre de l’11 de gener del 1921. És un edifici d’una concepció tipològica molt senzilla i comuna en tot el panorama de l’arquitectura catalana del segle XII. La portalada és l’element més rellevant de la seva arquitectura, formada per quatre arquivoltes en degradació, que descansen sobre dues columnes amb capitell a cada banda, i d’un timpà que es recolza sobre mènsules. Tant les arquivoltes com els capitells, les mènsules i el timpà presenten una ornamentació figurativa, vegetal i geomètrica.
18,00 h – Iniciem el retorn
20,30 h – Arribada a Barcelona
EL PREU INCLOU:
- Tots els desplaçaments amb autocar.
- Assegurança d’accidents
- Hotel Segle XX a Tremp i hotel Saurat a Espot.
- Viatge en règim de Pensió Completa en habitació doble (preu habitació individual, més avall)
- Guia acompanyant des de Barcelona expert en Domènech i Montaner: Enric Soler.
- Excursions, entrades i guies locals indicats a l’itinerari
- Grup mínim 20 participants
EL PREU NO INCLOU:
- Tot tipus d’extres.
- Tot allò no Indicat a l’apartat anterior.
ALTRES:
- Les reserves es faran respectant l’ordre d´inscripció i en les dates indicades.
- El nombre d’habitacions individuals és molt limitat. L’habitació individual té un cost de 48€ i s’ha de contractar telefònicament en el moment de fer la reserva.
- Viatge amb un aforament limitat a 30 places.
- Grup mínim de 20 participants.
POLÍTICA DE CANCEL·LACIONS*:
- No hi ha cap penalització si l’anul·lació es produeix abans del 14 d’agost.
- A partir del 15 d’agost (inclòs), 50% de penalització sobre el preu del viatge.
- A partir de l’1 d’octubre, 80% de penalització sobre el preu del viatge.
* Qui vulgui, a part, pot contractar una assegurança de cancel·lació per causes justificades. Aquesta té un cost de 45€ i s’ha de demanar telefònicament en el moment de fer la inscripció.