Creu de Sant Jordi - Centre Excursionista de Catalunya

CREU DE SANT JORDI

Jordi Pons i Josep Manuel Anglada


 
 

La Creu de Sant Jordi és una de les màximes distincions honorífiques que concedeix la Generalitat de Catalunya. Aquest reconeixement, instaurat l'any 1981, té com a objectiu destacar i premiar la trajectòria excepcional de persones i entitats que han contribuït de manera significativa al progrés i al benestar de la societat catalana.
El Centre Excursionista de Catalunya (CEC) dóna suport a les candidatures engegades per a que Jordi Pons i Josep Manel Anglada, rebin la Creu de Sant Jordi. Aquests reconeguts alpinistes compten amb una dilatada trajectòria esportiva: han elevat als cims més alts del món i han establert nous reptes i èxits en aquest apassionant esport, portant el nom de Catalunya a cotes inimaginables

JORDI PONS

Pons, nascut l'any 1933, és un dels pares i pioner de l'actual generació d'alpinistes i escaladors de Catalunya i d’arreu. La seva contribució a l'alpinisme i les seves impressionants ascensions a parets mítiques de tot el món són un testimoni del seu esforç, constància i dedicació a aquest esport.

Als seus 90 anys, continua en actiu i demostrant la seva passió per les muntanyes. Recentment, va sorprendre a tots amb una escalada a les Alpes Suïssos, en una muntanya de més de 4.000 metres.

Les seves gestes a les parets nord de les muntanyes més famoses dels Alps, com el Cerví, l'Eiger i les Grandes Jorasses, són històriques. Va ser el primer català i espanyol a conquerir aquests cims. A més, ha escalat muntanyes de més de 7.000 i 8.000 metres sempre sense oxigen suplementari. La seva carrera inclou més de 20 documentals guardonats sobre les seves expedicions i diverses obres literàries relacionades amb l'alpinisme.

Jordi Pons ha rebut nombrosos premis al llarg de la seva extensa trajectòria, entre els que destaquen premis com ser membre honorífic de la UIAA i president d'honor de la FEDME (2007), les medalles individuals i col·lectives de la FEM (1960, 1961, 1963, 1966, 1969 i 1974), la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona (1963), la medalla de l'esport de la Generalitat de Catalunya (2003), la medalla al mèrit esportiu del Consejo Superior de Deportes (2008), i l'ensenya d'or de la FEEC (2016) compartida amb Josep Manuel Anglada. També cal destacar que l'any l'any 2022 va rebre el premi Columna que atorga el Centre Excursionista de Catalunya.
Ponsa també ha compartit la seva passió i coneixement amb més de 800 xerrades arreu de Catalunya i l'estat espanyol. Ha ocupat càrrecs de responsabilitat a la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i a la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada (FEDME).

Més informació:

JOSEP MANUEL ANGLADA

La destacada carrera de l'alpinista català, Josep Manuel Anglada parla per si sola.
Va ser membre del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) i del Club Muntanyenc Barcelonès (CMB), incloent la seva participació en el Grup d’Alta Muntanya (GAM). Va destacar per les seves nombroses vies obertes a Montserrat, el Pedraforca, Terradets, Riglos i els Pirineus, escalant amb alpinistes com Francesc Guillamon, Joan Cerdà, Heinz Pokorski i Jordi Pons. Va assolir fites notables als Alps, com les primeres ascensions estatals a les Dolomites, l’Eiger i les Grans Jorasses, i a Amèrica, com la primera ascensió estatal a l’esperó est d’El Capitan (Yosemite) i l’ascensió del Nevado Huascarán i l’Annapurna Est.

Anglada va dirigir expedicions exitoses a l’Andes, l’Hindu Kush, l’Àfrica, Grenlàndia, i va ser director tècnic de la primera expedició catalana a l’Everest. Va rebre nombroses distincions, com la medalla d’or de la Federació Espanyola de Muntanyisme, la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona al mèrit esportiu i l’ensenya d’or de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.Més informació:
Fes-te soci!
X