Aquest passat dijous 23 de maig, el Centre Excursionista de Catalunya (CEC) va celebrar la seva Assemblea General Ordinària, la reunió de socis i sòcies que actua d’òrgan suprem de govern de l’entitat. En total, dues hores de ponències, dades, projectes, plans i molt CEC.
L’acte es va iniciar amb la presentació de l’informe anual per part del president Eduard Cayón, que va fer un resum de l’any 2023 i dels reptes de futur de l’entitat.
Entre els reptes dels propers temps, Cayón va destacar l’actualització del projecte per al Xalet de la Molina, un repte immens però clau pel futur de l’entitat des d’un punt de vista sentimental, històric, patrimonial i estratègic. L’experiència positiva de l’Aran Hostel i la confiança de l’entitat en la seva capacitat per afrontar aquest projecte amb criteris d’autosostenibilitat, ens encoratja a plantejar-lo amb terminis concrets. El president també va destacar la celebració del 150è aniversari del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) durant el període 2026-2027 com una fita crucial en el calendari de l’entitat. Aquesta commemoració no només busca recordar el passat, sinó també enfortir el vincle emocional del poble català amb la seva terra i identitat. Amb activitats que connectin les persones amb la natura i la cultura catalanes, el CEC vol despertar un sentiment de pertinença i admiració pel territori. A més, l’entitat aspira a promoure un catalanisme inclusiu, que aculli la diversitat i fomenti un diàleg obert i respectuós entre les diferents comunitats. Aquest aniversari representa una oportunitat per renovar el compromís amb Catalunya i construir un futur més fort i unit. Així mateix, es va destacar l’actualització del contracte de comodat entre el CEC i la Generalitat de Catalunya, prevista per al 2025, com un altre dels reptes importants que l’entitat haurà d’afrontar properament.
El president va anunciar que el Centre Excursionista de Catalunya (CEC) ha signat un acord de correspondència de refugis amb diverses federacions i entitats, incloent -hi la FEEC (Catalunya), la FEMPA (Astúries), la Federación Navarra i la FAM (Aragó). Aquest acord permetrà als socis i sòcies del CEC gaudir de descomptes en la majoria dels refugis dels Pirineus i la serralada Cantàbrica. Per fer possible aquests avantatges, el CEC ha implementat un nou carnet digital compatible amb tots els sistemes operatius (Android i IOS), que estarà operatiu ben aviat.
Posteriorment, l’assemblea va conèixer els principals esdeveniments destacats de l’any 2023 i que es troben recollits en la Memòria d’activitats a partir de les explicacions que van fer membres de la Junta Directiva i membres de l’equip tècnic.
Van intervenir:
El vicepresident primer, Antoni Olivella, per explicar les actuacions més importants respecte al patrimoni de l’entitat: destacant les pernoctacions en els refugis els últims anys, les mínimes incidències registrades, el bon fer i la dedicació dels guardes de l’entitat, etc. També va destacar la importància de les tasques d’inventari realitzades per part de les voluntàries de la comissió de patrimoni.
El va seguir el vocal d’infraestructures, Julià Capel, que va centrar el seu discurs principalment en l’Aran Hostel i el repte i èxit que han suposat. També es va fer menció i explicació dels futurs reptes a encarar en els equipaments del CEC situats a l’alta muntanya.
El vocal de cultura, Albert Gusi, va explicar com les diferents mostres culturals organitzades a la seu social de l’entitat ajuden a situar el Centre en el panorama actual cultural català i internacional. Va destacar la gran varietat d’exposicions i actes celebrats al llarg de l’any.
El responsable de comunicació i membre de l’equip tècnic, Santi Sotos, va donar informació als assistents sobre els diversos i diferents canals de comunicació que l’equip de l’entitat gestiona: ja siguin els propis del CEC com dels equipaments al territori (Aran Hostel, refugi d’Amitges o refugi de Siurana) o de projectes concrets, com la Cursa de Collserola.
També es va fer menció dels Podcast del CEC amb en Joan Quintana al capdavant, que també va adreçar unes paraules als assistents en format vídeo.
En el torn del director tècnic de l’entitat, Marcel Blanes, es va posar de manifest de nou la importància del voluntariat de l’entitat com la força i motor d’aquesta. Destacant l’excel·lència en diferents projectes com els monogràfics, els campaments d’estiu A Camp Obert, etc. També es van explicar xifres concretes sobre la participació al Pla d’Activitats del CEC, demostrant l’augment d’inscrits i d’activitats ofertes.
Adrià Campo, director de l’Escola de Muntanya, va centrar el seu discurs en explicar l’èxit de l’Escola durant l’any passat: més inscrits tant socis com no socis i més cursos, i les causes d’aquest augment.
En l’àrea de viatges es van enumerar els principals viatges organitzats (Kilimanjaro, Islàndia, Camí dels Bons homes, voluntariat al Nepal, etc.) i les bones valoracions dels viatgers que s’hi han inscrit.
La vicepresidenta tercera, Mariona Corbella, va detallar als assistents les tasques fetes en relació amb la gestió esportiva de l’entitat. Corbella va posar en valor el fet que el CEC compleix tots els requisits i protocols de seguretat en les seves activitats, a l’hora de contractar guies, etc. Una vegada més va destacar que la fórmula d’èxit del CEC en combinar voluntariat i equip tècnic ha estat clau per endegar i consolidar projectes com la Cursa de Collserola, la NordiCEC, etc. Monogràfics en què la vessant social ha tingut també un paper destacat.
Va tancar les intervencions la vocal d’ecologia i sostenibilitat, Marta Estrada, que va fer un repàs de les principals activitats i projectes portades a terme durant aquest període. Destaca, pel seu volum i èxit de participació, les activitats impulsades pel grup de botànica i el primer cicle de debats de natura impulsat per l’entitat.
Finalment, i després de les explicacions, es va sotmetre la Memòria d’activitats a votació i aquesta va ser aprovada amb un suport unànime.
En el segon tram de l’Assemblea, destinat a l’estat de comptes, el balanç i la liquidació del pressupost de l’any 2023, van intervenir Eva Aldeguer responsable de l’auditoria feta per l’empresa independent Marca Cardinal , Josep Maria Simó, Vicepresident segon i tresorer de l’entitat, i Ton Barnils, director general.
Van destacar que l’entitat ha tingut els ingressos més alts de la història, mostrant un equilibri entre les diferents àrees i centres de cost. Fruit del treball i l’esforç continuat dels últims anys, van presentar uns comptes (controlats i auditats de forma externa), que mostren un resultat operatiu positiu, que genera optimisme i il·lusió en el futur.
Aquests comptes van ser aprovats de forma aclaparadora pels assistents a la sala d’actes de l’entitat.
Finalment, es va donar pas al torn obert de paraules, on els socis i sòcies van expressar les seves inquietuds i suggeriments.