La setmana passada començà el curs El paisatge vegetal del Berguedà organitzat per l’Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya amb la col·laboració de l’Equip de Recerca Botànica.
La finalitat del curs és estudiar la flora de tres llocs del Berguedà, per fer-nos una idea de la diversitat florística i de paisatges que té la comarca. El curs està dividit en 3 blocs: en el primer bloc hem visitat el municipi de Montclar, al sud de Berga; en el següent bloc anirem a la serra de Queralt, per estudiar la vegetació de la muntanya mitjana, i en el tercer bloc farem un recorregut pels voltants del Roc de Canells, a Baga, per veure la flora de l’alta muntanya.
El dijous 25 d’abril es va fer una sessió teòrica a la sala del CADE, a l’edifici històric del CEC, en la que es va presentar el curs, es va fer una introducció sobre aspectes generals de la comarca del Berguedà i es va parlar de la vegetació que es fa als voltants de Montclar.
El dissabte 27 d’abril es va fer la sortida de treball que complementava la sessió teòrica del dijous. L’excursió començà al poble de Montclar i es va fer un recorregut circular pel nord de la població. Vam observar una vegetació, de caire mediterrani però adaptada a un clima amb tendència continental, en plena recuperació després de 25 anys transcorreguts des del catastròfic incendi de l’any 1994: boscos de roures joves amb un sotabosc de boix o de brolla de romaní, pinedes no gaire denses de pinassa amb pi roig, joncedes, etc dominaven un paisatge forestal esquitxat amb alguns conreus. Al costat de la riera de Montclar, tributària del Cardener, es feia una vegetació adaptada als marges dels cursos d’aigua. Per la tarda vam visitar un bosc de carrasques proper a la població, on vam veure les plantes que hi vivien i vam estudiar les característiques que diferencien l’alzina (Quercus ilex ssp. ilex), pròpia de contrades més litorals, amb la carrasca (Quercus ilex ssp. ballota), característica de llocs més interiors.
El temps va ser molt bo, amb un cel seré i un paisatge molt verd fruit de les pluges caigudes dies anteriors. En aquest primer bloc van participar 10 cursetistes.
A final del mes de maig es desenvoluparà el segon bloc, dedicat a la vegetació de la serra de Queralt, i durant el mes de juny s’estudiarà la flora dels voltants del Roc de Canells. Les inscripcions per aquests blocs es mantenen obertes i poden fer-se aquí o bé trucant a l’Àrea d’Atenció al Soci del CEC.
[Text: Valentí González; fotos: Helena Canyelles, Valentí González i Josep Nuet Badia]