El passat dissabte 4 de maig es va celebrar, a la sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, la primera Jornada de botànica de Cerdanya organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya (GRC).
En aquesta primera jornada es van presentar les set ponències següents:
– Els faigs de la morena de Montlluís (Alta Cerdanya) per Valentí González i Josep Nuet Badia.
– Cap a una major diversitat dels boscos de Cerdanya per Paco Cano.
– Recull de Salzes arboris cerdans per Enric Orús.
– Els carrascars de Cerdanya per Josep M. Panareda.
– La cartografia d’hàbitats. Inici dels treballs de la versió 3 (2019-23) per Jordi Carreras.
– Plantes invasores: Heracleum mantegazzianum a la Baixa Cerdanya per Pere Aymerich.
– Les Achillea de la Cerdanya i les comarques veïnes per Ignasi Soriano.
L’acte va ser presentat per Enric Quílez, del GRC, com a organitzador de la Jornada, i per l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, que agraí la participació de tots en l’èxit de la Jornada.
Valentí González i Josep Nuet Badia, en representació de l’Equip de Recerca Botànica Ramon Pujol i Alsina, del Centre Excursionista de Catalunya (ERB-CEC), presentaren el treball que l’ERB va fer l’any 2017, que tenia com objectiu estudiar una població de faigs integrats en una pineda de pi negre, localitzada a la serra de les Artigues, a l’oest de la població de Montlluís. En aquest estudi vam aixecar una sèrie d’inventaris fitosociològics que van permetre conèixer com és aquest bosc on viuen els faigs. L’estudi ha estat publicat al número 3 de la revista Miconia.
La idea de l’Ajuntament de Puigcerdà i del Grup de Recerca de Cerdanya és organitzar anualment una Jornada, alternant el tema de la jornada entre la fauna i la botànica.
[Text: Valentí González; fotos: Valentí González, Josep Nuet Badia i Enric Orús]