Al menys des de 1893 l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner havia endegat un seguit de viatges, principalment pel territori català, amb la dèria de poder arribar a escriure un volum sobre l’existència d’arquitectura romànica al nostre país. A vegades acompanyat pels seus estudiants de l’escola d’arquitectura, d’altres pels seus amics reusencs Pau Font de Rubinat i Eduard Toda, i d’altres pel seu fill Pere Domènech i Roure, es va dedicar durant un bon grapat d’anys a visitar els monuments romànics coneguts fins aleshores i deixar-ne testimoni escrit, dibuixat, esquematitzat i fotografiat. La seva metòdica i precisa manera de treballar és el que ha fet que encara ara les anotacions que va prendre siguin d’una actualitat excelsa. Aquest any en concret de 1893 va ser especialment prolífic. D’abril a novembre va visitar Tarragona, Lleida, el Lluçanès i Sant Iscle i Sant Cebrià de Vallalta; però també Saragossa, Tudela, Bilbao, Santander, Comillas, Lleó i Oviedo. Va acabar la ruta romànica precisament a l’Empordà, que és el viatge que reproduirem en aquest viatge del CEC. Visitarem els monuments romànics més importants d’aquesta ruta, que amb els transports d’aleshores els ocupà un total de 7 dies i que amb els d’ara, 130 anys més tard, veurem en dos, aturant-nos això sí als principals elements arquitectònics. De la seva visita a Sant Pere de Rodes, va escriure en el seu quadern de notes, tot esglaiat:
“El monestir és un immens esquelet, tot s’ho han endut, altars i reixes, portes i finestres, arcs i columnes, tot el que era arrencable i transportable, tot és fora. Queda l’ossamenta del gegant tant sols”. (Sant Pere de Rodes, 4 de novembre de 1893)
PROGRAMA DE VIATGE:
DISSABTE 21 D’OCTUBRE 2023
Sortirem ben d’hora de Barcelona en autocar (l’hora i el punt de trobada s’indicaran per correu electrònic als inscrits).
Començarem la jornada visitant l’església de Santa Maria de Lladó. Aquesta església romànica del segle XII destaca per la seva arquitectura i els seus detalls escultòrics. Podrem admirar els seus arcs de mig punt, les finestres decorades, l’interior amb l’altar i les pintures murals. Acompanyant-nos estarà l’alcalde, en Quim Tremoleda, que ens explicarà les curiositats històriques i artístiques d’aquesta església.
A mig matí ens desplaçarem fins a la Canònica de Vilabertran per visitar-la amb un guia local expert. Aquesta antiga canònica benedictina és un impressionant exemple de l’arquitectura gòtica catalana. Podrem recórrer els seus claustres, la sala capitular, la capella i altres espais fascinants.
Després de les dues visites, dinarem en un restaurant proper.
Un cop hàgim dinat, ens desplaçarem fins a Peralada per visitar el poble i el Museu Claustre. Peralada és un encantador poble conegut per les seves vinyes i el seu castell. Podrem passejar pels carrers empedrats i gaudir de l’entorn pintoresc. A més, tindrem l’oportunitat de visitar el Museu Claustre amb un guia, que alberga una col·lecció d’art i objectes històrics.
Com a segona visita de la tarda, ens desplaçarem fins a Vilanova de la Muga per visitar l’Església Romànica. Vilanova de la Muga és una petita localitat que destaca per la seva església romànica del segle XI. Podrem explorar l’arquitectura i els detalls d’aquesta església, com les finestres, les portes i el campanar. També és un lloc tranquil i serè per gaudir de l’entorn rural.
A la fi del dia, ens desplaçarem fins a l’allotjament Hotel Canet, situat a Castelló d’Empúries, on soparem i passarem la nit.
DIUMENGE 22 D’OCTUBRE 2023
Després de l’esmorzar, ens desplaçarem fins a Castelló d’Empúries per visitar la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, també coneguda com la catedral de l’Empordà. Aquesta església gòtica del segle XIV és un dels principals punts d’interès de Castelló d’Empúries. Podrem admirar les seves imponents voltes de creuer, els seus vitralls i l’alta torre campanar. Farem una visita guiada amb un expert local que ens proporcionarà informació detallada sobre la història i l’arquitectura d’aquest lloc.
A continuació, ens desplaçarem fins a Sant Pere de Rodes per continuar amb les visites i visitar l’abadia. Situada en un entorn impressionant al cim de la muntanya Verdera, l’abadia de Sant Pere de Rodes és una joia arquitectònica. Explorarem l’església, el claustre i altres dependències monàstiques. A més, des del mirador de l’abadia, podrem gaudir de vistes panoràmiques de la costa i la serra de l’Albera.
Després de les visites del matí, ens dirigirem cap a Besalú. Durant el trajecte, farem una parada per dinar.
A la tarda, farem l’última visita guiada del cap de setmana a la ciutat medieval de Besalú, que té un patrimoni històric i cultural molt important. Durant la visita, caminarem pels carrers empedrats i descobrirem els seus principals monuments, com el pont romànic, la mikvé jueva, l’església de Sant Pere i el castell. Coneixerem la seva història fascinant i les seves peculiaritats arquitectòniques.
Després de finalitzar la visita a Besalú, retornarem a Barcelona amb l’autocar per donar per conclòs el viatge.
EL PREU INCLOU:
EL PREU NO INCLOU:
ALTRES:
POLÍTICA DE CANCEL·LACIONS*: