Una mateixa corrent artística pot ser radicalment diferent depenent del territori on es conreï. És l’exemple del fotoclubisme, un fenomen artístic i fotogràfic sorgit a finals del segle XIX, que, seguint unes mateixes directrius tècniques, tenia temàtiques gairebé oposades. L’exemple n’és Catalunya i Brasil: al primer, “els fotoclubistes catalans empraven les seves càmeres com a mecanismes de documentació, capturant la bellesa de l’entorn natural”, al segon “les seves composicions reflectien el paisatge urbà de la postguerra brasilera, en plena expansió industrial i fervor arquitectònic, i hi trobaven un escenari d’abstraccions geomètriques i formes surrealistes”, com ho descriu la Galeria RocioSantaCruz.
Precisament, aquesta galeria exposa un recull de fotoclubisme al qual el CEC, amb el nodrit arxiu fotogràfic del Centre ha participat, demostrant, de nou, el seu compromís amb la divulgació de la cultura i història catalana. “La troballa de fotografies inèdites de Marcel Giró (Badalona, 1912 – Barcelona, 2011) i Palmira Puig (Tàrrega, 1912 – Barcelona, 1978), aquí exposades, ha impulsat una revisió del seu fons d’obra. La recerca ha desembocat en el descobriment d’un llaç artístic entre diferents centres fotogràfics, dels quals Giró va ser membre. D’una banda, el Foto Cine Clube Bandeirante (FCCB) a São Paulo i, de l’altre, el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), donant peu al nucli conceptual d’aquesta exposició: l’esperit fotoclubista”, afegeix la Galeria.
L’exposició, doncs, és un vincle entre pobles, regions i persones a través de l’art, i també una important mostra de la història del CEC en ensenyar, entre d’altres, l’obra i el llegat d’Albert Oliveras i Folch i de Marcel Giró, membres històrics del Centre que han deixat una empremta inesborrable pel llegat cultural, no només del Centre, sinó també del país.
Aprofiteu l’oportunitat per veure la mostra a RocioSantaCruz (Gran Via de les Corts Catalanes, 627, Barcelona), fins al dia 24 d’abril.