L’article titulat «Descobrir la geologia del Parc Nacional d’Aigüestortes. El regne de l’alta muntanya», del geòleg Albert Martínez Rius i publicat a la revista Muntanya 926 (setembre 2018), editada pel Centre Excursionista de Catalunya (CEC), ha guanyat el 30è Premi Pica d’Estats, en la categoria de Premsa Especialitzada en Viatges i Turisme, dotat amb 5.000 €, que atorga la Diputació de Lleida. És la segona vegada que un autor de Muntanya guanya aquest prestigiós premi.
El premi periodístic (de premsa, ràdio, televisió i Internet) que convoca anualment el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida es reparteix en vuit categories i és el més ben dotat econòmicament en la seva temàtica en l’àmbit de tot l’Estat. Un reportatge sobre els Pirineus de la periodista Annika Müller, publicat a la revista alemanya Panorama, ha guanyat premi especial, novetat d’aquesta 30a edició. Entre els altres premiats, hi ha un documental de TV3 sobre l’esquelet de dinosaure d’Orcau i un reportatge sobre el Montsec elaborat per l’equip de redacció de Catalunya Informació. En total s’han presentat 192 treballs, 46 dels quals corresponen a premsa internacional. La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, després d’haver-se reunit amb els membres del jurat, una vegada ha finalitzat la deliberació sobre els treballs, ha destacat el nivell i la qualitat dels treballs presentats. L’entrega dels guardons es farà d’aquí a un parell de mesos.
Albert Martínez Rius, geòleg consultor i col·laborador habitual de la revista Muntanya, és el segon autor d’aquesta publicació que guanya el Premi Pica d’Estats en la categoria de Premsa Especialitzada. El 2007, Mireia Ibáñez Xifra també va guanyar aquest premi per l’article «El romànic de la vall de Boí» (Muntanya 869).
L’article «Descobrir la geologia del Parc Nacional d’Aigüestortes» és un petit treball d’excursionisme científic, acompanyat de fotografies, plànols i infografies, que ens endinsa de forma amena, amb itineraris i punts de parada, en els espectaculars paisatges pirinencs a través de l’explicació dels orígens i característiques de les muntanyes, valls, circs glacials, estanys i altres elements geològics d’Aigüestortes. Des d’aquestes pàgines, el Centre Excursionista de Catalunya, la seva Junta Directiva i els companys de redacció de Muntanya feliciten l’autor pel seu èxit.