El passat dissabte dia 9 vàrem fer la corresponent sortida de treball del mes de novembre de l’Equip de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya. En aquesta ocasió, i en el marc del projecte FitoCAT, vàrem visitar els voltants de Sant Llop de Viabrea, al municipi de Riells i Viabrea, a la comarca de la Selva.
Sant Llop de Viabrea és una església romànica inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Està situada en el turó de Sant Llop, a 246 metres d’altitud, entre la riera de Sant Llop i la de Riells.
El recorregut que vàrem fer començà a la mateixa església i continuà cap la serra del Llamp, al nord. Vàrem visitar el sot de Llancers i el sot d’en Poncella, on va acabar el recorregut. La tornada es va fer pel mateix camí.
El paisatge general que vam observar és el d’un bosc molt esclarissat d’alzina (Quercus ilex ssp. ilex), sureda (Quercus suber) i pinastre (Pinus pinaster), amb un sotabosc de brolla, principalment constituïda per bruc d’escombres (Erica scoparia). El paisatge és molt obert i en plena regeneració després de l’important incendi que va afectar tota aquesta zona fa uns 15 anys. A les obagues l’alzinar amb roures estava força ben constituït i als sots hi havia una rica flora associada als llocs humits dels fondals.
Vam gaudir d’un dia força clar i assolellat, que ens va permetre tenir bones vistes cap el sector del Montseny i cap a el castell de Montsoriu. A la tarda, però, el cel es va tapar una mica. Les temperatures van ser fredes a primera hora del matí i agradables durant la resta del dia.
La relació de plantes diferents que vam observar és la següent: